Gå til sidens hovedinnhold

We Låve Rock 2019: Britiske storheter og norske legender

Artikkelen er over 1 år gammel

Det britiske bandet Threshold er blant de store navnene i progrocksjangeren, og norske Saluki ruget i 41 år på sitt andrealbum. Begge kommer til årets Låverock-festival til helgen.

Etter seks år i låven på Holm gård i Holmsbu flytter årets Låverock-festival over til Grønsand Gjestegård på Storsand.

- Grønsand Gjestegård, en vakker perle av en gård på østsiden av Hurumlandet, blir minst like bra som Holm gård. Fordelen er god plass til både telt og bobiler, og ikke minst et isolert låvelokale som er uavhengig av vær og vind, sier festivalgeneral Morten L. Clason.

Sammen med de andre medarrangørerene i WLR-organisasjonen er han klar for innrykk av progband og progmusikkelskere fra fjern og nær førstkommende helg.

Gjester fra sju land

- I løpet av to dager kan du oppleve ni konserter med ni band fra England og Norge. Fredag 24. mai er nydelig tapas inkludert i billettprisen, og lørdag 25. mai blir det salg av grillmat, øl og vin. Det er fortsatt noen billetter igjen og de kan kjøpes på www.hurumrock.no, sier Clason.

Festivalen har opparbeidet seg et solid rykte i progmiljøet, og mange av gjestene kommer langveisfra.

- I år kommer det folk fra sju land, deriblant Russland og Mexico, og de kommer kun for å besøke festivalen, forteller Clason med dårlig skjult stolthet.

Storheter fra England

Årets hovedartist er det britiske bandet Threshold, som har holdt på siden 1988. De spiller progressiv metallrock og er en av de store navnene i denne sjangeren. De skal på scenen begge dagene, og fredag spiller de hele albumet «Legends of the Shires» fra 2017.

Fredag spiller også Oslo-bandene Wobbler, et symfonisk progrockband med klokkespill som en del av instrumenteringen, og Pymlico. Sistnevnte har gjort stor lykke på låven ved et par tidligere anledninger og er blant de mest kjente progbandene i Norge i dag.

Flere gode gjensyn

Lørdagen åpnes som alltid med lokale ungdommer fra Folkestad Rockeverksted, som stiller med bandene FireKnights og Zenith. Etter dem har Clasons «eget» band, The Windmill, steppet inn på kort varsel på grunn av sykdomsforfall. Fra dem får vi forhåpentligvis høre mye fra deres kritikerroste tredjealbum «Tribus», som kom i fjor høst.

MEER fra Hamar spilte på låven i 2017 og imponerte flere enn undertegnede. De kaller selv musikkstilen sin for orkestral progpop, og de har en variert instrumentalbesetning med blant annet to strykere. De spilte også på kickoffen på Grønsand i vinter.

Proglegender til gårds

Det blir også gjenhør med det legendariske norske jazzprogbandet Saluki, med ikke ukjente Freddy Dahl på gitar og vokal. De holdt på bare et års tid i 1976-1977, og rakk å gi ut albumet «Saluki» før de forsvant. 40 år senere dukket de opp igjen med flere av originalmedlemmene på plass, og i fjor kom andrealbumet «Amazing Games», 41 år etter debutskiva.

Progrocktrioen Magenta fra Wales, som selv sier de er påvirket av artister som blant andre Bjørk, YES og Genesis, overtar scenen etter Saluki før Threshold runder det hele av utpå søndagsnatta.

Nå med egen hjertestarter

- Hurum Progrock Society har stand og selger CD-er og vinylplater. Den britiske progartkunstneren Mark Wilkinson har stort stand og selger mange flotte, innrammede bilder, som Marillion-klassikere og annet, og de lokale kunstnerne Linda Østhagen og Kaya Eidtang har utstilling, forteller Clason.

Arrangørene har også gått til anskaffelse av et instrument de håper det ikke blir bruk for.

- Vi har kjøpt inn en hjertestarter og en skikkelig førstehjelpskoffert til å ha under våre arrangementer. Totalkostnaden var rundt 15.000 kroner, og vi håper vi får inn litt flere støttebidrag til kjøpet, avslutter han.

Kommentarer til denne saken