Velkommen til Røyken!!!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi som bor i Røyken er glad i bygda vår. Vi er stolte av å ha en togstasjon og et fantastisk kulturlandskap. Vi elsker Middelalderkirken og oldtidsveien midt i bygda. Vi trives med flotte turområder og Kjekstadmarka som nærmeste nabo. Vi har mange dyktige grundere og butikkeiere og kafe entreprenører. Vi har vår egen, unike pizzabaker og det yrer av kule folk, bedrifter og handlekraft.

Bråset er Askers største bo- og omsorgshjem, Røykenbadet er en perle mange nyter godt av og skolene våre besøkes av mange hundre barn. Men vi har altså verdens styggeste, mest stusselige sentrum.

Hvorfor i all verden skal Røyken sentrum være et sted hvor man kan dra for å se hvordan man IKKE skal gjøre det? Før jul løftet Gunnar Andersen i sitt innlegg Velkommen til Røyken, eller… denne viktige saken, som jeg har vært engasjert i lenge. Vi som bor i Røyken sentrum har faktisk ingen plass som vi kan samles til å tenne en Julegran, skriver Andersen. Ingen kan forstå hvordan det kunne bli sånn.

Det er en del ting det er vanskelig å rydde opp i, med mindre man er villig til å transformere hele NAV-bygget og selve senteret, og erstatte kalde, avvisende flater på utsiden med noe estetisk, menneskevennlig og innbydende. Det må et krafttak til på innsiden også, slik at det blir hyggelig å “henge” på Røykens mest sentrale møteplass. Kjøper du is på sommeren må du ta til takke med kantsteinen ved parkeringsplassen, om du vil nyte isen ute i sola.

Mange har fått øynene opp for grunderhuset bak branntomta. Her får du smaken av hva Røyken kan bli, hvis politikerne tør å ha visjoner for Røyken sentrum.

Foto:

Det rareste er at det ikke egentlig skal så mye til. Røyken tilfredsstiller alle kriterier for å være prioritert utviklingsområde og kan transformeres til å bli en perle langs Spikkestadbanen.

Vi har kollektiv tilknytning, og god kapasitet på vann og avløp. Vi har sentrumsnære arealer som bare venter på å bli utviklet. Vi har en god håndfull med viktige funksjoner som bare må knyttes sammen for å skape et yrende liv og et levende sentrum. For ikke å snakke om lokalt næringsliv.

Sentrumsplanen for Røyken ble lovet oss for mange år siden. Nå sier kommunen at den skal komme våren 2021. Det er fint. Men Røyken sentrum ligger likevel ikke inne som et av stedene nye Asker kommune faktisk skal satse på i nærmeste fremtid. Man bygger heller nye byer og spredte boligfelt som sprenger kapasiteten på veiene og som mangler gode kollektive løsninger.

Hver gang jeg går til stasjonen i Røyken flyr min fantasi. Jeg ser det for meg, hvordan vi kan knytte sammen institusjonene, utnytte branntomta, få pene overganger for skolebarn, gående og syklende, hvordan deler av parkeringsplassen ved Spar blir til en sykkelpumptrack for ungdommen med benker og mulighet for å ta seg en kaffe, og hvordan folk fra Asker sentrum tar toget for å dra på tur, besøke Røykenbadet eller stikke innom noen av Røykens kule butikker og restauranter. Why not?

Vi har all grunn til å satse på Røyken sentrum slik at Røykenbøringene får det sentrum de fortjener. Det må også kommunestyret snart forstå! For å få det til trenger vi mange som engasjerer seg, slik at vi snart kan si et høyt og tydelig “Velkommen til Røyken sentrum”.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken