Gå til sidens hovedinnhold

Varsler om stor skogbrannfare lokalt: - Svært lett for å antenne

Meteorologisk institutt (MET) forlenger farevarselet for skogbrannfare, og setter farenivået opp fra gult til oransje.

Søndag sendte MET ut et farevarsel om skogbrannfare over hele Østlandet. Fredag morgen har instituttet sendt ut et oppdatert varsel, og økt faren fra gult til oransje nivå.

Faren lurer

– Når det har vært opphold så lenge, begynner det å bli tørt rundt oss. Da lurer skogbrannfaren. For hver dag det ikke regner, tørker det ut litt og litt. Nå begynner det å bli en del generelt tørre områder, blant annet i Røyken og Hurum, opplyste vakthavende meteorolog ved MET, Håkon Mjelstad, til RHA mandag.

Ifølge ham ville varselet garantert forlenges dersom det ikke kom noe mer nedbør i løpet av uken. Været har vært varmt og tørt – og varselet er ikke bare forlenget, men endret farge.

Les også

Den store softistesten: Her får du mest for pengene

Kan svært lett antennes

Det oransje farevarselet gjelder fra klokken 7 om morgenen fredag 23. juli. Fra dette tidspunktet øker faren for skogbrann Østafjells.

I varselet forklarer MET at vegetasjon nå har svært lett for å antenne på grunn av det tørre været, og advarer at veldig store områder kan bli berørt.

– Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, opplyser MET i varselet.

Mjelstad understreket også til RHA mandag at man bør være spesielt forsiktig med grilling og åpen ild mens farevarselet er gjeldende.

Les også

De har vært her i tre uker - nå kommer klagene: – Er de ikke borte i morgen, kaster vi de til sjøs

Alvorlig

MET opererer med fargegraderinger for sine farevarsler. Ved grønn gradering er det ingen fare, mens gul gradering betyr at situasjonen regnes som utfordrende, og at man bør være oppmerksom. Varselet som ble sendt søndag, var markert med gult.

Nivået over gult er oransje. Den oransje fargen signaliserer at situasjonen regnes som alvorlig, og man oppfordres til å være forberedt. Det oppdaterte varselet som ble sendt ut fredag, er markert oransje.

Kommentarer til denne saken