Gå til sidens hovedinnhold

Trond vil bli mannen som tok livet av bunnstoffet: - Tull at folk koser seg med båtpussen

Havnesjefen i Odden Marina i Slemmestad er egentlig oppfinner. Nå har han funnet opp en superhemmelig båtvaskemaskin og en kokosmatte som renser båten din helt uten kjemikalier.  - Det blir etter hvert slutt på alt som heter bunnstoff, sier Trond Stenslet.

For abonnenter

Det går mot vår og båtpuss. For mange betyr det som regel noen strøk med bunnstoff. Nå kan en oppfinner fra Slemmestad ha tatt livet av bunnstoffet for alltid.

Som havnesjef i Odden Marina har han sett det meste av hva båter kan ha under vannlinjen.

- Sikkert er det at mange av stoffene som brukes i bunnstoffet er skadelig for miljøet, sier Stenslet.

Like sikkert er det at de mest giftige bunnstoffene ofte også er de mest effektive mot begroing, sly og rur (små hvite skjell som kan feste seg steinhardt til et skrog.)

- Blir ulovlig

- Hvor båten ligger i havn og hvor og hvordan den brukes kan også være bestemmende for hvor effektiv bunnstoffet virker og hvilket bunnstoff du bør velge, sier Stenslet.

- I et område kan et billig bunnstoff gjøre nytten og et rådyrt fra Jotun være helt feil og vice versa. I dag tilsier miljøhensyn at de fleste giftstoffer på sikt blir ulovlig i bunnstoffet. Og det er stoffer som vi helst ikke vil ha ut i naturen. I Mjøsa er det 10 000 fritidsbåter som kjører rundt i drikkevannet til folk, og 10-15 prosent benytter bunnstoff for sjø. Det er ikke bra, poengterer Stenslet.

Les også

John og Trond ble GRIT-testet

Skurematter av klokosfiber

Oslofjordens friluftsråd har gjort forsøk med å legge båten på en plastmatte i båtplassen som omtrent fungerer som en dørmatte. Når du tørker av deg på bena, så skrapes også søle og skitt av skoene. Kjører du båten opp på en plastmatte i båtplassen, vil snart matten ha skrapt båten ren for uhumskheter. Det er bare det at med en plastmatte så kommer det også plastfiber i form av mikroplast i sjøen, så det er heller ikke noen god løsning, selv om den er virkningsfull nok. I sommer skal OF teste ut den nye miljøvennlige skrogmatten i havna til havnesjefen.

Les også

54 mill. er bevilget, nå kan det bli fortgang: Slik blir "nye" Spikkestad sentrum

Superhemmelige båtvaskemaskinen

Tittelen kunne vært hentet rett ut av en røverroman, men ikke desto mindre er båtvaskemaskinen til oppfinneren fra Slemmestad høyst virkelig, og produsert i full størrelse. Prototypen testes ut i disse dager på Tofte.

På et hemmelig sted på Tofte står det nå en fiks ferdig båtvaskemaskin som er under uttesting og patentering.

- Med denne kan du kjøre innom en marina og vaske båten et par ganger i året og slipper å legge på et eneste bunnstoff, sier Stenslet.

Vaskevannet går i lukket system og renses for slam og avfallstoffer. Det rensede vannet slippes tilbake i sjøen. Avfallstoffene går til mottaksanlegg på land.

Les også

Våknet til dype hjulspor over hele banen: – Veldig trist

- Tull

- Det er dessuten bare tull at folk koser seg med båtpussen, sier Stenslet.

- Har du hatt båt i noen år så vet du at det er et ork med skraping og stoffing og pussing. Nå kan du kjøre båten inn i vaskemaskinen nesten som du gjør med en bil og den kommer fiks ferdig ut igjen uten at du trenger å gjøre noe som helst, aller minst å legge på helt unødvendig bunnstoff, sier Stenslet.

Han har opprettet selskapet Marine Pro AS og har flyttet inn i innovasjonssenteret Colab. Derfra patenterer og utvikler, markedsfører og selger han både den nye båtvaskemaskinen og kokosmatten som han også har funnet opp som er en miljøvennlig løsning for å holde båten fri for begroing.

- Kokosmatten fungerer på den samme måten som plastmatten, bare at her er det snakk om en matte av naturlige fiber som ikke det gjør noe om det skulle havne litt av i naturen. Kokosmattene lages på Sri Lanka. Dette kan faktisk også bli et bistandsprosjekt, sier Stenslet.

Les også

Fem søker jobben som rektor på Sætre, Hilde (64) er en av dem: – Det er andre gang jeg søker

Kommentarer til denne saken