(Nettavisen) Skjønnhetskonkurransen Miss Norway har røtter helt tilbake til 50-tallet, og er Norges eneste missekonkurranse per dags dato. Konkurransen er et springbrett for de som vil delta i internasjonale missekonkurranser, og mange håpefulle deltakere melder seg på hvert eneste år.

Det gjorde også Tiril Elise Brunvær, Miriam S. Throndsen, Melanie Hunt Clark, og Klokkarstua-kvinnen Sara Felicia. De meldte seg alle på «Miss Norway 2023», men har nå trukket seg fra konkurransen i protest.

– Vi har innsett at denne konkurransen ikke passer med vår moral og våre verdier. På overflaten virker det kanskje som en helt grei konkurranse, men jo lenger inn i løpet vi kom, jo mer innså vi at dette ikke er holdninger vi vil assosieres med, skriver de fire deltakerne i en uttalelse til Nettavisen.

De trekker blant annet frem nedlatende kommentarer og holdninger fra ledelsen i organisasjonen som én av grunnene til at de hadde fått nok.

– Flere deltakere har blant annet hatt spørsmål angående noen av reglene og hvordan man skal gjennomføre visse oppgaver som utøverne må gjennomføre. Fremfor å gi disse jentene god opplæring i hvordan konkurransen fungerer, fikk de svar som var nedlatende og dømmende, forteller de.

Les også: Kommunen enig med dyrlegen i Slemmestad: – Vi endte på en riktig løsning

Reagerer på kleskrav

Én av tingene deltakerne har stilt spørsmål til, er konkurransens påbud om høye hæler. I finalerunden av missekonkurransen må alle deltakere bruke sko med minst tolv centimeter høye hæler, og det er krav om å bruke bikini.

Da noen av deltakerne spurte ledelsen om hvorfor, vakte svaret oppsikt.

Slik foregår Miss Norway 2023

Skjønnhetskonkurransen Miss Norway foregår over flere stadier, og til slutt kåres én av deltakerne til «Miss Norway». Vinneren får også representere Norge i den internasjonale konkurransen Miss Universe.

– Vi har valgt å se på veien mot finalen som trappetrinnene opp til en scene, skriver organisasjonen på sine egne hjemmesider.

De deler konkurransen inn i følgende steg:

  1. Fylle ut profilen: Første steg deltakerne må igjennom er å opprette en profil på organisasjonens hjemmeside. Profilen krever blant annet et bilde av ansikt forfra.
  2. Kurs: På trinn to på veien til finalen, må deltakerne igjennom flere kurs. Kursene fungerer som en introduksjon til oppgavene som venter på trinn tre og fire.
  3. Blogging og sosiale medier: På trinn tre begynner deltakerne å blogge på organisasjonens hjemmesider. I tillegg må de opprette hver sin Facebook-side, hvis formål er å skape positiv oppmerksomhet rundt deres deltakelse i konkurransen.
  4. Sponsorer, presse og reklameoppdrag: På trinn fire må deltakerne jobbe aktivt inn mot å fremme egen deltakelse, gjennom sponsoroppdrag, presseoppslag og ulike reklameoppdrag. Deltakerne er selv ansvarlige for å inngå avtaler, og får ikke gå videre til neste trinn før de har klart minst to av tre konkrete kriterier knyttet til sponsorer, reklame eller presse.
  5. Foto og presentasjonsfilm: På trinn fem må deltakerne levere en bildeserie basert på gitte kriterier. I tillegg må de lage en presentasjonsfilm til finaleuttaket. Blant bildene deltakerne må ta, er blant annet to obligatoriske bikinibilder, hvor det også er påkrevd at deltakerne bruker høyhælte sko med hæler på minst tolv centimeter.
  6. Beautycamp og finalisttrening: Steg seks er kun for finalistene. De velges ut av en jury som ser på følgende kriterier: Gange, posering og kroppsholdning. Utstråling, selvtillit og hvordan man presenterer seg, samt eleganse, figur og fysisk skjønnhet. Bildeserien og presentasjonsfilmen er også med i vurderingen.

For å avansere de ulike trinnene samler deltakerne poeng. Poengene tildeles ut ifra innsatsen deltakerne legger ned med å skaffe sponsorer, reklameoppdrag og presseoppslag.

Poengsystemet fungerer på følgende måte:

  • For å skaffe en kontrakt med en sponsor tildeles man 150 poeng.
  • Hvert oppslag i presse eller media gir 50 poeng.
  • Veldedighetsoppdrag belønnes med 30 poeng.
  • Hvert blogginnlegg gir 5 poeng. Deltakerne kan maksimalt publisere to blogginnlegg per dag.

Kilde: www.missnorway.org

– Én av jentene spurte «hvorfor kravet om de høye hælene ble innført», men fikk et langt svar med mye unødvendig informasjon. Blant annet ble det skrevet at «dersom man vil delta med lave hæler, joggesko eller hijab, kan man heller melde seg på World Muslimah», forklarer jentene.

Presseansvarlig i Miss Norway, Knut Yrvin, forteller til Nettavisen at organisasjonen ikke kjenner seg igjen i anklagene fra deltakerne. Han forklarer at reglene er vel etablerte, både i Norge og internasjonalt.

– Reglene for sko og antrekk er helt standard i internasjonale skjønnhetskonkurranser i elitedivisjonen med over 500 millioner seere, forklarer Yrvin og legger til:

– De som har trukket seg har forlangt å bryte flere regler i Miss Norway og internasjonale konkurranser. De ville ikke følge reglene for antrekk og sko. Det blir som om Therese Johaug skulle gått på kunstskøyter når hun deltar i langrenn.

Pengekrangel

En sentral del av de innledende rundene i konkurransen er det å skaffe sponsorer. På denne måten opptjener deltakerne poeng, som blir viktige for å gå videre til neste del av Miss Norway. Sponsorene må jentene skaffe på egenhånd, men de får ikke beholde alle pengene selv.

– Det koster minimum 7500 kroner for en sponsor å samarbeide med en deltaker, dette faktureres av Miss Norway som skal ha 50 prosent av dette. Det som er litt rart med dette er at Miss Norway ikke gjør noe for å hjelpe deltakerne for å få tak i sponsorer, men likevel skal ha halve fortjenesten.

Yrvin understreker imidlertid at pengene deltakerne skaffer gjennom sponsoroppdrag, til syvende og sist ender hos deltakerne.

– Alle penger i konkurransen går direkte tilbake til alle utøvere. Pengene går til kursing, veiledning, leie av øvingslokaler, web-system og noe betaling til fotografer på finalen og catwalk-instruktør. Ingen i Miss Norway-organisasjonen får betalt. De som tjener mest penger i Miss Norway er utøvere som selger sponsoroppdrag.

Bildeserie

Kronprins Haakon fikk omvisning på Oslofjorden – gikk i land i Slemmestad

Ville fremme hjertesaker

Deltakerne har alle til felles at de meldte seg på «Miss Norway for å belyse flere av sine hjertesaker.

– Hovedårsaken til at vi meldte oss på i første omgang var rett og slett fordi vi anså plattformen til «Miss Norway» som en fin plattform å bruke for å ytre sine hjertesaker, samt jobbe som frivillig i organisasjoner for å sette større fokus på dette gjennom plattformen.

Tiril Elise Brunvær forteller at hun ville bruke sin deltakelse til å løfte frem viktige temaer for henne.

– Jeg ønsker å være med å utvide «skjønnhetsidealet», og vise at ulike kropper kan være vakre. Samtidig ville jeg bruke dette som en plattform for kvinnehelse, forteller Brunvær og legger til:

– Nylig fikk jeg beskjed at de mistenker at jeg har endometriose, noe også min søster har. Dette er derfor ett viktig tema for meg som jeg ønsket å belyse, og jeg tenkte at «Miss Norway» var en god plattform for dette. Jeg angrer nå veldig på at jeg gjorde det.

Hjertesaker trekkes også frem av de tre øvrige deltakerne, hvor blant annet barns rettigheter, dyrevelferd og psykisk helsevern ble løftet frem.