Dårlig sikt i høstmørket: – Har vært flere nestenulykker

VANSKELIG: Høstmørke, våt asfalt og reflekser gjør det vanskelig å se fotgjengere når du får en bil i mot. Bedre blir det ikke av at fotgjengeren ikke bruker refleks.

VANSKELIG: Høstmørke, våt asfalt og reflekser gjør det vanskelig å se fotgjengere når du får en bil i mot. Bedre blir det ikke av at fotgjengeren ikke bruker refleks. Foto:

Regn, tåke og høstmørke skaper dårlig sikt langs veien. Bedre blir det ikke av at folk ikke bruker refleks. – Sjåførene våre melder om flere nestenulykker, sier Iselin Hellum, som er HMS-ansvarlig i Isachsen Anlegg AS.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMENSOMRÅDET: – Regnet skaper reflekser i høstmørket, og plutselig står det folk i fotgjengerfeltet, uten refleks og i mørke klær. Da er det ikke så enkelt å se dem. Sjåførene våre opplever stadig at de må ta unnamanøvre eller bråbremse. Det har vært innrapportert flere nestenulykker, sier Hellum.

Isachsen Anlegg har mange sjåfører ute i trafikken, i både store lastebiler, varebiler og personbiler. Nå oppfordrer Iselin Hellum fotgjengere til å huske refleksen nå i høstmørket.

– Det er ikke så enkelt å være bilist. Vi ser ofte at skoleungdommer og andre unge er flinkest med refleks, men det gjelder å få med resten av de myke trafikantene også, sier hun.

HMS-lederen mener også at folk som ikke selv kjører bil kan ha vanskelig for å sette seg inn i hvor dårlig sikt bilister har når det regner og er mørkt, som det har vært mye nå.

Så hennes oppfordring er like klar som den er gammel og god: Bruk refleks!

BEKYMRET: HMS-ansvarlig Iselin Hellum og hovedverneombud i Isachsen Anlegg AS Guttorm Rue er bekymret for trafikksikkerheten.

BEKYMRET: HMS-ansvarlig Iselin Hellum og hovedverneombud i Isachsen Anlegg AS Guttorm Rue er bekymret for trafikksikkerheten. Foto:

Fakta om refleksbruk

  • Uten refleks er du først synlig på 25–30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys.
  • Omregnet til sekunder har bilføreren ti i stedet for to sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død.
  • Gatebelysning skaper falsk trygghet, og mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst én refleks når du er ute og går i mørket.

Kilde: Trygg Trafikk

DÅRLIG SIKT: Ikke enkelt å se fotgjengere under forhold som dette.

DÅRLIG SIKT: Ikke enkelt å se fotgjengere under forhold som dette. Foto:

Artikkeltags