Gå til sidens hovedinnhold

Det er jo ikke bare jeg som blir lenket til denne maskinen – det samme gjelder hele familien. «Det må vente til pappa har fått ny nyre» har blitt standardsvaret her i huset.

Tore Skognes (59)

Her inne, på svigermors vaskerom i sokkelleiligheten til familiens hus i Nesbygda i Svelvik, tilbringer Tore Skognes (59) over 18 timer i uka. Da han fikk maskinen for hjemmedialyse for fire år siden, ble vaskerommet innredet som en mini-sykestue, siden det er enklere å tilfredsstille de strenge hygienekravene på et avstengt, lite rom.

Skognes kan ikke være borte fra hjemmet i mer enn to netter, med mindre han har gjort avtale med et lokalt sykehus om å få utført dialyse der. Etter fem år i donorkø, i påvente av sin fjerde nyretransplantasjon, er Tore lei av at han og familien aldri kan ta en spontan tur sammen. 

Tore (59) har stått i helsekø i fem år: – Kan ikke sette livet på vent lenger

I påvente av sin fjerde nyretransplantasjon må Tore Skognes ha dialysebehandling seks dager i uka. Om han bare kunne få tilgang til en transportabel dialysemaskin, ville hele familien ha fått ha fått en bedre tilværelse.

For abonnenter