Redd Oslofjorden, Vollen Dykkerklubb og Oslofjorden Dykkersenter har nylig gjennomført tre dykk i Nærsnesbukta, der de har ryddet bunnen for avfall. Etter å ha hentet opp avfallet ble dette fraktet med Redd Oslofjordens båt «Storm» til Hansens Brygge i Båtstø tirsdag kveld for sortering.
Gratis levering
På brygga ventet en gjeng frivillige fra båtforeningene i Nærsnesbukta, som sto klare til å utføre neste del av ryddejobben. Nå ventet sortering og vasking av avfallet, som besto av batterier, bildekk, tau, plast og annet som har havnet på bunnen i løpet av de siste tiårene.
Etter endt sortering ble avfallet levert på Follestad gjenvinningsstasjon gratis, etter avtale gjennom kommunen.
Les også:

Denne gjengen møtes hver onsdag - se bildene fra turen over Svartvannsåsen
Positivt overrasket
– Det var en fin gjeng med båtfolk fra Røyken båtforening Graffstranda, Røyken Seilforening, og Nærsnes Båtforening som deltok aktivt med jobbing, understreker havnesjef ved Graffstranda, Per-Erik Borgen.
Han var positivt overrasket over at det ikke så enda verre ut på bunnen i Nærsnesbukta, ettersom det har vært båthavner og slipp her i mange tiår.
– Det eldste avfallet på bunnen ved Graffstranda kan nok være inntil 40 år gammelt, det vil si omtrent like lenge som havnen har eksistert, mener havnesjefen.
Promhavn, Nærsnes Vel og AS Nærsnes Søndre støttet også opp om ryddeaksjonen.
Les også: Berømmer innsatsen: – Nå er det klart for badesesongen
Sender stafettpinnen videre
Både Thorlief Eriksen fra Nærsnes båtforening og Borgen fra Graffstranda mener er det viktig at flere lag og foreninger går sammen og tar ansvar når man skal gjennomføre større dugnader som dette.
– Vi i båtforeningene i Nærsnes utfordrer derfor båthavnene og foreningene i Sætre å gjøre det samme, og til å gi stafettpinnen videre til neste, sier havnesjef ved Graffstranda, Per -Erik Borgen.
Pål Hansen Brygge sørget for at dugnadsgjengen fikk servert kaffe og pølser til etter endt økt.
Søkt om støtte
Heidemarie Nordahl i Oslofjorden Dykkerklubb i Vollen forteller de i forbindelse med ryddeprosjektet i Nærsnesbukta har søkt kommunen om økonomisk støtte til å dekke noen av utgiftene.
– Ettersom Asker kommune leier deler av området fra AS Søndre Nærsnes, har vi søkt om støtte til å dekke to av ryddeturene under vann, som tilsvarer 24.000 kroner, forteller Nordahl, som foreløpig ikke har fått svar på søknaden.
Hun viser til at de rene kostnadene per tur ligger på kr 12000, noe som inkluderer båt, mannskap, dykkeledelse og sikkerhetsdykker. Ryddedykkere og andre frivillige bidrar med ubetalt dugnadsarbeid.
Sammen med Oslofjorden Dykkesenter og Vollen dykkeklubb, samt andre frivillige, har vi gjennomført mellom 40 og 50 ryddeaksjoner og fjernet mer enn 13 tonn med søppel fra sjøbunnen det siste året, presiserer Nordahl.
Blant stedene de har vært er Båtstø, Høvikvollen, Elnæsbukta, Håkavika, Gråøya ved Lykken, Fantebukta og Engnæsbukta, Håøya ved Dragsund, Butikkbukta, Håøyabukta, Bergholmen og Middagsbukta.