Tips til gjøremål i karantenetida: Rensk hjemmet for utrygge elektriske produkter

Mange har gått glipp av varslene om tilbakekalling av elektrisk utstyr som kan være brannfarlige. – Bruk noe av hjemmetiden på å sjekke om du har produkter som er tilbakekalt, sier Mona Stormoen i en pressemelding fra Elsikkerhetsportalen.

DEL

I de tusen hjem finnes det elektriske produkter som er kalt tilbake på grunn av at de fører til brann eller berøringsfare. Er du hjemme i disse tider har du kanskje tid til å sjekke om de finnes hjemme hos deg.

Her er noen av dem:

Skotørker fra TriStar

Elektrisk feil i skotørker er pekt ut som den høyst sannsynlige årsaken til dødsbrannen i Bergen i januar. Det dreier seg om skotørkeren TriStar SH-2521 ER, artikkelnummer 53374.

Har du skotørker av samme type hjemme? Vi anbefaler at du slutter å bruke den og i stedet leverer den inn.

Europris valgte å stoppe salget av skotørkeren. Merket ble også ført hos andre forhandlere som for eksempel Jernia, Sparkjøp, Ellos og CDON.

Baderomsvifte fra Flexit

Har du baderomsviften Flexit Silent Eco? Den ble tilbakekalt våren 2018. Flexit sendte varsel i posten til husstander i hele landet. Likevel finnes den brannfarlige baderomsviften fremdeles i mange hytter og hus.

Er du ikke hundre prosent sikker på at baderomsviften din ikke er Flexit Silent Eco, så sjekk det!

Produsenten har anslått at det finnes 75 000 slike vifter i landet. Flexit erstatter baderomsviften med en nyere modell, så gå inn på flexit.no og fyll ut skjema i dag. Men aller først: Skru av bryteren med én gang og demonter vifta, skriver Elsikkerhetsportalen i sin pressemelding.

DAB-radioen Pinell GO/GO+

Årets julegave i 2013 ble tilbakekalt fra markedet høsten 2015. De har forårsaket over hundre branner, og fremdeles er det mange av dem hjemme hos folk. Alle radioer av typen Pinell Go og Pinell Go+ som ikke har et klistremerke på der det står Battery 2016, er meget brannfarlige. De som har slik radio kan ta kontakt med Pinell, www.pinell.no eller ringe brukerstøtte 22 74 88 40.

Hoverboard, el-lighter, varmeovner, tredemølle, støvsuger, lamper og USB-ladere

Listen over utrygge elektriske produkter er lang. Elsikkerhetsportalen.no har satt opp en liste med produkter som er tilbakekalt eller ilagt omsetningsforbud. Her finner du populære el-lighter, hoverboard fra Rusta, panelovn og andre varmeovner fra ulike forhandlere, vannkoker fra Clas Ohlson, Gardena gressklipper, tredemølle fra Jula, Nilfisk støvsuger, lamper fra bl.a. Ikea og Søstrene Grene, elsykkellader, en mengde USB-ladere og mye mer.

– Listen vår er dessverre ikke uttømmende, forteller Mona Stormoen, avdelingsleder for Elsikkerhetsportalen.no.

– Vi samler inn det vi klarer å fange opp fra importører, produsenter og forhandlere, og produkter DSB har satt omsetningsforbud. på I tillegg ser vi også til Sverige. Elsäkerhetsverket er erfaringsmessig raskere til å sette omsetningsforbud på farlige produkter enn det gjøres i Norge.

– Vår vurdering er at disse produktene ikke er tryggere å bruke i Norge enn det de er i Sverige, og derfor ønsker vi at forbrukerne skal være klar over dem, sier Stormoen.

– Vi anbefaler at du bruker noe av hjemmetiden til å renske huset for farlige elektriske produkter. Du finner dem her elsikkerhetsportalen.no/obs


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken