Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere generalinspektør i Hæren og 40 000 skolebarn har skjønt det

Artikkelen er over 1 år gammel

DEBATT: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Utslippene går opp, men MDG fosser fram!

Siste uke kom fasiten på hvor feilslått vår regjeringens klimapolitikk er: SSBs oversikt viser at Norges utslipp øker i en tid hvor det aldri har hastet mer å kutte dem drastisk. To dager etterpå får vi i MDG den høyeste målingen noensinne med over 9.2 % oppslutning. Hurra!

FN: Vi når ikke verdens klimamål uten drastiske grep

FN varsler at vi er i en unntakssituasjon. Vi når ikke verdens velferds- og klimamål hvis vi ikke tar drastiske grep for å halvere utslipp og slutte å ødelegge naturen i løpet av 11 år. Likevel nekter flertallet i Røyken kommunestyre å erklære natur- og klimakrise som MDG har foreslått, og som både Storbritannia og flere norske kommuner og fylker nå har gjort.

Ordføreren i Røyken mener tvert imot «at andre virkemidler og tiltak vil ha mye større effekt [ ...]. Dersom noen skal erklære natur- og klimakrise på vegne av befolkningen, mener vi dette må skje fra nasjonalt hold». Dette vet vi at ikke kommer til å skje. Akkurat som vi vet at utslippene ikke kuttes.

Vi ville trengt 3-4 kloder om alle hadde et forbruk som i Norge  

Vi må begynne lokalt

Det skjer mye bra i Norge og Røyken, og det skulle bare mangle. Men mens de fleste andre EU-land klarer å kutte utslippene, øker Norge sine. 0,4 % økning høres kanskje ikke så mye ut. Men vi vet at konsekvensene for vår alles velferd er dramatiske. For å løse utfordringen trenger vi lederskap.

Å erklære «krise» er et politisk verktøy som brukes i nødssituasjoner. Hvert menneske på kloden trues av økologisk tap i en apokalyptisk størrelse, takket være vår hensynsløse og kortsiktige samfunnsdrift med vekst som mål i seg selv.

Poenget med å erklære natur- og klimakrise i Røyken er at vi trenger en politisk enighet om alvoret i situasjonen og handlingene den krever for å avverge økologisk konkurs. Vi trenger at vi beveger politikken inn i en helt ny forståelse av hastverk og tiltak som står i forhold til det vi vet vi må gjøre. Kjære ordfører, ord fra lokale ledere betyr mye og de virker!

Hvis det er ett nivå i norsk politikk hvor vi virkelig kan bidra til å redusere naturødeleggelse og utslipp, og presse regjeringen til å gjøre noe, så er det lokalt. Bare vi vil og tør!

Men, både i Røyken, Hurum og Asker vil man bygge flere og større veier! Matjord og natur sløses bort til vei- og boligbygging i stor stil samtidig som bompengebelastningen for veier vi ikke trenger blir ENORM.

Hvis vi sørger for mer kollektivtrafikk, lokale arbeidsplasser og at det alltid er lettest og billigst å velge miljøvennlig, så har vi vunnet mye. Vi må sette i gang skiftet til et bærekraftig landbruk og bygge tettsteder på menneskets premisser innenfor naturens tålegrense.

Økonomien må underordnes sunne økologiske prinsipper som fremmer bærekraft og rettferdighet både lokalt og globalt. Det er grønn ideologi. Folk og miljø først.

Bør Sætre bli en «passiv soveby» i Asker?  

Tidligere generalinspektør i Hæren har skjønt det

Hvor mye det haster med å redusere utslipp beskrev vårt nye medlem, tidligere generalinspektør i Hæren, Robert Mood, godt i et intervju med VG. «Vi har verdens beste utgangspunkt, og det er nå vi må dreie.

Hvis vi venter med å sette en ny retning i 10 eller 15 år er jeg helt sikker på at vi kommer til å stå oppe i både sikkerhetspolitiske situasjoner og naturødeleggelser som kommer til å gjøre det uhyre vanskelig å sette en ny kurs.»

Den tidligere spesialutsendingen for FN er ikke alene om å se behovet for ny politikk. Barn og unge i hele Norge har begynt å ta til gatene for å endre norsk politikk, men så langt uten å ha blitt hørt av makteliten. Deres klimakrav ble stemt ned på Stortinget mot MDG, SV og Rødt sine stemmer. Hvor var Venstre og KrF?

Slutt fragmentering av jernbanesektoren - la Spikkestadbanen skinne!  

Høyre, Krf og V har et klimaproblem; Frp

Høyre, KrF og V har et særskilt ansvar lokalt fordi de har innflytelse nasjonalt. Men de har et klimaproblem – de sitter i regjering sammen med FrP. Det nytter lite å støtte klimastreikende ungdommer lokalt når moderpartiet ikke gjør det nasjonalt.

Heldigvis betyr MDGs beste måling noensinne med 9.2 % oppslutning at flere og flere forstår at klima- og miljøkrisen er svært alvorlig, og stoler på at De Grønne har den beste politikken for å møte utfordringen.

Robert Mood har forstått det. 40.000 norske skoleelever har forstått det. Store deler av europas befolkning har forstått det. I valget mellom å resignere og å la seg inspirere – La deg inspirere! Stem på MDG i høstens valg, slik at vi blir flere i kommunestyret som kan presse fram de grønneste og mest rettferdige løsningene.

Mens ungdommen streiker for klima foreslår politikere Ring 4 rundt Oslo, stikk i strid med våre klima- og miljøforpliktelser  

Kommentarer til denne saken