Gå til sidens hovedinnhold

Ta vare på hverandre

Et annerledes år: Koronapandemien har vært en del av hverdagen vår siden mars. Situasjonen har gjort sårbare mennesker enda mer sårbare. Mange opplever økt grad av ensomhet, redusert frihet og livskvalitet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette gjør oss i råd for personer med funksjonsnedsettelser i Asker svært bekymret! Vi mener det er all grunn til å rope varsku. Spørsmålet alle og enhver bør stille seg i disse dager er: «Er jeg flink nok til å ta vare på dem som sliter, og som trenger en ekstra oppmuntring i denne vanskelige tiden?»

Folk som sliter med psykiske utfordringer er spesielt utsatt for å bli rammet av ensomhet i en tid som denne. Det er derfor så utrolig viktig at vi har åpne koronatilpassede lavterskeltilbud flere steder i kommunen. Tilgjengeligheten på hjelpetelefoner er av avgjørende betydning for å få gode råd og hjelp. Her gjør de frivillige organisasjonene en fantastisk innsats!

Fra rådets side har vi vært opptatt av å skjerme utsatte grupper for kutt når det gjelder årets budsjett. Vi gjorde politikerne oppmerksomme på foreslått kutt i støtten til PANUA, som er et unikt kultur- og fritidstilbud til psykisk utviklingshemmede i alle aldre. Koronatilpasset kulturtilbud rettet mot denne gruppen er ekstra viktig nå som så mye annet er stengt. Heldigvis lyttet politikerne, slik at dette flotte tilbudet videreføres.

Vi i rådet jobber aktivt for at Asker kommune skal ha nok tilrettelagte arbeidsplasser, og godt tilpassede aktivitetstilbud til alle som har behov for det. Vi er spesielt opptatt av at brukerne i størst mulig grad får et trygt tilbud også under koronapandemien. Å kunne være aktiv på dagtid betyr så uendelig mye for livskvaliteten fordi det reduserer ensomheten.

Korona har virkelig skutt fart på bruk av digitale flater som møtearena, og folk i alle aldre har hengt seg på trenden med stor iver og lærelyst.

Vår oppfordring er: «Bruk kunnskapen og teknologien til å holde kontakten med folk som du vet trenger noen å prate med». Arranger gjerne bingo, Kahoot, kulturopplevelser eller matlaging live. Hva med å bestille blomster, fruktkurv eller frokost levert på døren til noen som har behov for en ekstra oppmerksomhet?

Her er det bare fantasien som setter begrensninger!

Telefonen fungerer fremdeles godt til å ha den gode samtalen.

Vi ønsker dere alle et riktig godt nytt år – ta godt vare på hverandre og rekk ut en hånd til en som trenger en «hånd å holde i».

Kommentarer til denne saken