Røyken kommune og BaneNor må snakke sammen - igjen. Om sykkelskuret mellom jernbanestasjonen og det nye torget på Spikkestad.

Dette hadde jeg tenkt å skrive i sommer, og sommeren før der igjen. Under julegrantenningen sist søndag ble det aktualisert, da ordføreren i sin tale påpekte hvor unikt det nye torget vårt er.

En hindring

Men jeg får ikke ut av hodet at det lett kunne ha vært enda mye bedre. Lett og lett, det vil si – hvor vanskelig kan det være å fjerne sykkelskuret?

Hindringen som ødelegger den unike aksen som strekker fra Teglen i vest, gjennom torget, langs jernbanen, til den svinner inn i landskapet mot øst, der fullmånen troner en varm sommerkveld? Den fantastiske utsikten som var Odd Nordstoga og hans band til del da de holdt konsert på Spikkestad-dagen på det uferdige torget for noen år siden.

Lignende akser finner man andre steder, og de oppnås bare gjennom god planlegging: Drammen, med aksen Bragenes Kirke – Bragenes Torg - Bybrua -Stømsø; Oslo, med Stortinget-Karl Johan- Slottet; Eller Paris for den del, med Concorde – Champs Elysses – Triumfbuen.

Spikkestadbanen - en livsåre

På lille Spikkestad er vi også heldige som har alt dette: Spikkestadbanen som livpulsåra i lokalsamfunnet, Teglen, og det nye torget som kunne binde alt sammen til en helhet. Man kunne sitte på torget og vite at toget kommer og går. Besøkende til Spikkestad kunne komme med toget og se at det er et torg der. Kunne. Men sykkelskuret står bokstavelig talt i veien for alt dette.

Ikke bare det. Den nevnte aksen krysses av en annen viktig akse - Nye Stasjonsvei – akkurat i det punktet der sykkelskuret står. Her er det perfekte punktet hvor nyankomne kunne orientere seg med fritt syn i alle hovedretninger, inklusiv det som i fremtiden måtte komme i nord, der Elopak nå er. Kanskje en infotavle burde stått nettopp her?

Alt dette har arkitekter og byplanleggere bedre greie på enn meg, så jeg sier ikke mer om det. Men om ikke arkitektur og byplanlegging er nok, er det flere grunner til at sykkelskuret må bort.

Det føles unødvendig å måtte skrive dette. Sykkelskuret er som skapt for lyssky virksomhet og små og store ulovligheter. Ingen transparens. Det er ikke innsyn inn, men det er perfekt utsyn gjennom de tusen hull i veggene (Se om noen kommer!).

Utrygt for sykkel

Hvis det er et sted der det er utrygt å sette sykkelen sin så er det der. Det perfekte sted for å stjele sykler, eller sykkeldeler, eller gjøre hærverk. Sette et skudd. Eller deale. Man har 12 minutter på seg fra toget kommer til det går. Hvis det er et sted jeg ikke ønsker at barna mine skal henge så er det der. Spikkestads største forekomst av sigarettsneiper, for å nevne noe.

Jeg håper jeg ikke sårer de som har tegnet og bygd sykkelskuret – de har sikkert hatt de beste intensjoner. Beklager, men det hjelper ikke. Sykkelskuret må bort.

Søndag er det torgåpning på C.A. Johansens plass

Den "hemmelige" kafeen på Spikkestad