Gå til sidens hovedinnhold

Slirekne - en svartelistet plante på uheldig frammarsj i Sætre

Artikkelen er over 1 år gammel

DEBATT: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Se planten slirekne utenfor kommunehuset og senteret Sætre. Hvis du har slirekne på eiendommen kan du få problem med å selge eiendommen. Planten er svartelistet og nesten umulig å bli kvitt. I England regnet de for noen år siden at det kostet kr 150000,- å bli kvitt en liten flekk med slirekne og du kan bli bøtelagt hvis du ikke hindrer spredning. Salg av eiendom nå med slirekne er vanskelig.

Planten sprer seg raskt

Planten har de siste årene spredt seg fra sentrum og finnes nå mange steder i Hurum. I Sætre finner du den langs Fransåsveien, på Skatvedt, ved Sætrepollen, og langs Sætrebekken. Men i Hurum finner du den også på Klokkarstua og ved Oslofjorden. Den spres med kantslått og masseflytting. Hurum kommune har lenge visst om problemet.

Nye Asker kommune må stille krav

Som et minimum må kommunen nå stille krav slik at kantslått og entreprenørarbeider ikke sprer denne planten videre. En bit på størrelse med ytterst lillefinger er nok til spredning. Planten fortrenger alle andre vekster. Hvis det ikke nå tas et tak vil denne planten dominere Asker kommune.

Kommentarer til denne saken