Gå til sidens hovedinnhold

Slik vil kommune og næringsforening hjelpe lokalt næringsliv

Artikkelen er over 1 år gammel

Asker næringsforening kom onsdag ettermiddag med sin seks forslag til for hvordan kommunen kan hjelpe lokale bedrifter gjennom Koronaviruset, og er helt på linje med ordfører Lene Conradi og kommunen.

På en pressekonferanse utenfor Asker rådhus onsdag ble forslagene presentert ved næringssjef Asbjørn Flo. Ordfører Lene Conradi deltok også på pressekonferansen.

Korona-krisen har ifølge næringsforeningen truffet Askers næringsliv hardt, og flere har blitt permittert eller sagt opp fra sine jobber. Mange bedriftseiere frykter konkurs i tiden som kommer.

Les også: Kraftig økning i permitterte siste døgn – se oversikten over yrkene som er hardest rammet

– Asker Næringsforening har den siste tiden ført en konstruktiv og løsningsorientert dialog med kommunens politiske og administrative ledelse for å finne områder som kan støtte, stimulere og motivere Askers næringsliv, skriver næringsforeningen i sitt forslag.

Økt byggevirksomhet

– Jeg tenker at forslagene er veldig relevante og absolutt i tråd med det vi også forhåndsdrøftet med kommunedirektør og næringssjef. Vi har også hatt dialog med næringslivet selv med dette. Dette er gode innspill som jeg opplever at vi skal møte offensivt og ha kommunale tiltak rundt, sier ordfører Lene Conradi.

Hun forteller at kommunen også vurderer gratis parkering ved kommunale parkeringsplasser for å få flere til å handle lokalt.

– Drammen har innført dette, og dette er et strakstiltak vi absolutt bør vurdere for kommunale parkeringsplasser.

Næringsforeningen kom med seks forslag. Det første forslaget var å styrke kapasiteten på byggesak slik at den lokale anleggs- og byggeaktiviteten kan fortsette.

Ordfører Conradi mener det er viktig at kommunen holder behandlinger av byggesaker i gang.

– Dette er et prioritert område og vi vil også prioritere dette til politisk behandling. Jeg har også skjønt at det i disse dager ansettes flere folk på byggesak, sier Conradi.

Les også

Hurum og Røyken Taxi anslår tap i millionklassen: – Ni permitterte og tre sykemeldinger

Raskere i gang med investeringer

Næringsforeningen ønsker også at kommunen kommer raskere i gang med egne investeringer, og gir ekstra penger til vedlikehold av bygninger og kommunal infrastruktur de neste to-tre årene. Næringsforeningen påpekte at det vil gi bedrifter en forutsigbarhet å inngå kontrakter tidligere enn normalt.

Conradi mener det er viktig å se på om det er noen investeringer som kan framskyndes.

– Vi vil være bevisste på hvordan vi rigger anbudene for å se på hvordan vi kan tilpasse dette slik at det treffer små og mellomstore bedrifter for å stimulere lokalt næringsliv.

For det tredje foreslår næringsforeningen at Asker baserer sine kommunale innkjøp leverandører som er basert i Asker. Også dette var ordfører Lene Conradi enig i.

– Vi skal også styrke kommunalt vedlikehold, og det vil kunne gi arbeidsplasser for mange.

Vil satse på gründere

Et fjerde forslag er at gründere som leier kontorer hos Asker kommune må gis fritak fra leie i minst seks måneder.

Næringsforeningen foreslår også økt satsing på veiledning til de som skal etablere seg og tilrettelegging for gründere.

Les også

Conradi om NAV-tall: – Det siger innover oss at dette får store konsekvenser for alt og alle

– Dette kan gi en unik mulighet i å forsere en allerede pågående omstilling relatert til det grønne skiftet og langsiktig bærekraft, skriver næringsforeningen i forslaget.

Dette er også et forslag Conradi stiller seg bak.

– Vi leier for eksempel ut til større gründermiljøer, og da kan det være en stimuli at man får lov til å etablere seg gratis i noen måneder.

«Handle lokalt»-kampanje

Som et siste forslag ønsker næringsforeningen å sammen med kommunen bidra til å informere innbyggerne om de bedriftene som omstiller seg raskt og gjør det godt.

– Videre så ønsker vi at det satses på en «handle lokalt»-kampanje som vil bidra til økt aktivitet for Askers næringsliv.

Kommentarer til denne saken