Skitalent (19): – Det er lett å tenke på å gi seg når det nærmest er umulig å nå opp

STORTALENT: Andreas Kirkeng ble nylig tatt ut til junior VM i Tyskland i månedsskiftet.

STORTALENT: Andreas Kirkeng ble nylig tatt ut til junior VM i Tyskland i månedsskiftet. Foto:

Andreas Kirkeng er på juniorlandslaget i langrenn og har fått billett til junior-VM i Tyskland i slutten av uka. 19-åringen tenker likevel at det å nå toppen nærmest er en umulig oppgave.

DEL

(Drammens Tidende) KONNERUD: Andreas Kirkeng fra ROS har for lengst vist at han er å regne med i mesterskap og store konkurranser på nasjonalt juniornivå. Prestasjonene har ført til at han nå leder norgescupen i sin årsklasse, i tillegg til å være tatt ut til junior VM i Oberwiesenthal om kort tid.

Til tross for sterke resultater og høy motivasjon er han ikke overbevist om at han kommer til å klare å nå verdenstoppen i langrenn.

– Man går med en drøm om å nå opp, samtidig som det er veldig mange om plassene. Du må ha litt flaks for å slå gjennom også. Det gjør det inspirerende, men det er også lett å tenke på å gi seg når det nærmest er umulig å nå opp, forteller Kirkeng, som er bosatt i Lier.

For tiden tenker han imidlertid ikke mye på når han skal legge skiene på hylla. Inneværende sesong har vært en braksuksess og ROS-gutten er svært klar for kraftanstrengelsen som venter han i Tyskland.

– Det var et mål å bli tatt ut til junior-VM. Jeg var nære i fjor, men da gikk det akkurat ikke. Så det var veldig gøy å få det til i år. Jeg skal gå en sprint og en klassisk 10-kilometer. Det er vanskelig å si noe om plassering, for vi går aldri mot løpere fra andre nasjoner. Men jeg håper å gå et godt løp og kanskje kjempe om medalje.

HÅPER PÅ MEDALJE: Får Andreas Kirkeng farten opp i løypa sånn at det kan bli medalje i junior-VM?

HÅPER PÅ MEDALJE: Får Andreas Kirkeng farten opp i løypa sånn at det kan bli medalje i junior-VM? Foto:

Trent mye med storebror

Det unge skitalentet er en av mange lokale løpere som presterer på et høyt nasjonalt nivå. Kirkeng forteller at det er mange som jobber hardt og legger ned en solid innsats året rundt. Selv tror han at storebroren er grunnen til at han selv har blitt en av de bedre.

– Jeg har vært heldig og fått trent mye med broren min. Jeg har hele tiden strukket meg etter han. Etter hvert har jeg fått mye erfaring ved å se hva han har gjort, forteller han.

19-åringens storebror, Ole Marius Kirkeng, driver med langrenn i USA. Der har han fått tildelt et stipend som gjør at han kan kombinere idrett og utdanning. Andreas selv utelukker ikke at dette kan bli en løsning for han dersom satsingen i Norge ikke bærer frukter.

– Når han begynte å snakke om det, så var jeg ikke så positiv. Men i ettertid har jeg sett at det er en unik mulighet til å fortsette å gå på ski samtidig som man tar en utdanning. Når det er vanskelig å slå gjennom her, så ser man at det går an å ha et par år borte, for så å komme tilbake med mer erfaring i senere alder og etablere seg i toppen her da.

På landslaget

Kirkeng kommer imidlertid ikke til å bestille enveisbillett til USA med det første. Han tilhører det norske juniorlandslaget denne sesongen og håper å ta nye steg fremover.

– Det er tøft om plassene på landslagene, spesielt siden rekruttlaget ble lagt ned i fjor. Dersom det kommer tilbake så er det en mulighet for å utvikle seg der, eventuelt så må jeg finnet et annet privatlag.

Talentet går sin siste sesong som junior. Neste år venter hans første sesong mot de mer rutinerte utøverne. Kirkeng kommer til å kjempe side om side med langrennsprofiler som Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger. Det er en utfordring han er svært spent på.

– Det blir spennende å se hvordan man klarer seg i det store selskapet. Jeg tenker ikke så langsiktig, men jeg har et ønske om å slå til, forteller 19-åringen, som trener opp mot 800 timer i året.

Kirkeng deltar i junior VM fra 29. februar til 6. mars.

JUNIOR-VM: Andreas Kirkeng ser frem mot kraftanstrengelsene som venter han i Tyskland senere denne måneden.

JUNIOR-VM: Andreas Kirkeng ser frem mot kraftanstrengelsene som venter han i Tyskland senere denne måneden. Foto:

Artikkeltags