– Jeg er bitt av sjakkbasillen som så mange andre. Jeg ble rett og slett så inspirert av seieren til Carlsen over Sergej Karjakin, at jeg ønsker å starte en sjakklubb, forteller Asle Lien fra Sætre i Hurum.

Han ble introdusert for sjakk av faren sin allerede som femåring. Selv om det ikke er VM-nivå på sjakkspillet hans, har han likevel klart å beholde interessen for sporten.

– Jeg fulgte med på hver eneste sending, men noen av kampene måtte jeg fullføre med telefonen i senga før det var slutt, sier Lien.

Trenger lokaler

Han sier seieren til Carlsen var helt avgjørende for at han nå ønsker å opprette et eget styre og starte sjakklubb. Til det trenger han fire-fem personer som brenner for sporten.

– I førsteomgang ser jeg for meg at vi starter en klubb i Hurum. Men jeg er også åpen for å ta med Røyken dersom det er stor nok interesse for det. De som vil sitte i styret må brenne litt for sjakk, forteller Lien.

Han har allerede vært i kontakt med Buskerud sjakkrets for å danne seg et bilde om hva som trengs for å få klubben på beina.

– Det er tilskuddsmuligheter for nyetablerte sjakklubber. Samtidig må vi se på lokaler, for det er ikke noe jeg har kikket så mye på ennå, sier Lien som vil høre med kommunen om de er villige til å låne ut sine skolelokaler.

Ønsker balanse

I Buskerud finnes det i dag bare noen få sjakklubber, men Lien tror likevel det er mange nok som vil være med fra halvøya. Han mener det også er viktig å få til et tilbud utover tradisjonelle idretter som fotball og håndball.

– Det primære må være å få ungdommen bort fra dataskjermen, og lage en klubb for både små og store, som Lien som spesielt ønsker kvinner inn i både styret og sjakklubben.

– Det er ikke flust med kvinner i sjakken, derfor håper jeg å få med flest kvinner for å få til en god balanse.

Siden det går mot jul, håper Lien på at en sjakklubb kan bli etablert så raskt som mulig over nyttår. Men først må interesserte ta kontakt med initiativtakeren fra Sætre.

Les også: Årets historier fra et fordums Hurum