(Drammens Tidende)

Dette vet vi om drapene på Kongsberg. Denne saken vil oppdateres fortløpende. Siste nytt vil alltid komme øverst.

 • Politiet vet hvor Kongsberg-drapsmannen fikk tak i pil og buen. Politiet begynner å få oversikt over hva Espen Andersen Bråthen foretok seg i dagene før Kongsberg-angrepet, og hvor han fikk tak i pil og buen som ble brukt. Politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt sier at politiet vil vente med å gå ut i mediene med hvor Bråthen fikk tak i pil og buen som ble brukt.

 • Politiet melder i en pressemelding lørdag ettermiddag at etterforskningen pågår med fortsatt full styrke. Politiets innsats skal også evalueres. Siktedes historikk med politi og helsevesen er noe politiet vil ettergå grundig i tiden som kommer. Det er ingenting i politiets etterforskning som tyder på at siktede har samarbeidet med flere om handlingen. Etterforskningen har derimot styrket teorien om at han handlet alene. Siktede sitter fortsatt på en lukket og sikker helseinstitusjon. Han er derfor ikke avhørbar der han er nå, melder politiet.
 • De fem som ble drept på Kongsberg onsdag kveld er Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andréa Meyer (52). Det opplyser politiinspektør Per Thomas Omholt lørdag klokka 14, på politiets pressekonferanse. Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for drapene.

 • – Hypotesen som er styrket så langt er at han gjorde dette alene. Ingenting i etterforskningen så langt tyder på at han har snakket med noen om dette. Tvert imot virker det som at han har hatt lite kontakt med andre, også generelt. Hypotesen om at han har konvertert til islam er svekket. Hovedhypotesen handler om at det han gjorde var sykdomsutløst, og at han kan ha tenkt på dette i noen dager på forhånd, sier politiinspektør Per Thomas Omholt på pressekonferansen.

 • Siktede er lørdag formiddag fortsatt på en lukket institusjon og ikke i stand til å avhøres.
  - Så fort han er i en tilstand der han kan avhøres, ønsker vi å gjøre det så fort som mulig, sier Omholt.
  Politiet har til sammen tatt tre avhør av siktede; ett onsdag kveld rett etter hendelsen, et natt til torsdag og ett torsdag ettermiddag. Omholt opplyser at helsevesenet etter siste avhør vurderte det slik at siktede ble dårligere og at det ikke var tilrådelig å avhøre han mer.

 • Han sier at politiet har gjennomført mer enn 50 vitneavhør og flere rundspørringer i forbindelse med drapene. Omholt vil lørdag formiddag ikke uttale seg detaljert om hendelsesforløpet av hensyn til etterforskningen og mulige sentrale vitner de fremdeles ikke har fått avhørt. – Vi ønsker å komme i kontakt med flere som har kjent siktede opp gjennom.

 • Omholt opplyser at politiet fortsatt står ved lag ved at alt tyder på at de fem ofrene på Kongsberg var tilfeldige. – Å vurdere om han har vært truende mot de eller andre tidligere er en del av etterforskningen.

 • Statsforvalteren oppretter tilsynssak mot helsetjenesten i Kongsberg. Det melder VG. Liv Asta Ødegaard, kommunikasjonssjef i Statsforvalteren, skriver i en e-post at Statsforvalteren kommer til å undersøke tilsynsmessig oppfølgingen den siktede har fått i helsevesenet.

 • Kongsberg DPS vil i tiden fremover snu hver stein for å komme til bunns i hva som har skjedd rundt Kongsberg-siktede. Det melder NTB. Avdelingssjef Mona Grinderud ved Kongsberg DPS opplyser at de er i ferd med å undersøke det konkrete forholdet, finne ut hva som har vært DPS sin rolle, hva som har skjedd og om det er noe de kunne gjort bedre.

 • Navnene på de fem menneskene som ble drept i Kongsberg onsdag kveld frigis av politiet lørdag klokka 14. Du kan følge med på pressekonferanse om dette på dt.no.

 • Kronprinsparet besøker Kongsberg søndag. Kongehuset opplyser i sin offisielle kalender at kronprinsen og kronprinsessen skal delta på en minnegudstjeneste i Kongsberg kirke søndag klokken 11.

 • Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa i sin tale til Kongsbergs innbyggere fredag ettermiddag at han vil minnes de som meningsløst ble drept onsdag kveld. Sammen med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) la Støre ned blomster i Magasinparken i Kongsberg fredag ettermiddag. Flere hundre mennesker hadde møtt fram til en stille markering på stedet der befolkningen i byen har samlet siden de dramatiske hendelsene onsdag kveld.

 • Politimester i Sør-Øst politidistrikt Ole Bredrup Sæverud forteller Drammens Tidende og Laagendalsposten at de ikke så hvordan gjerningsmannen kom seg ut av butikken.

  – Hadde vi sett hvor han stakk av, så hadde vi jo fulgt etter. Det var flere muligheter for å komme seg ut. Hvordan han klarte å stikke av er noe etterforskingen må gi oss svar på.

 • Politiinspektør Per Thomas Omholt holdt klokken 14.30 pressekonferanse. Han sa at politiet har flere hypoteser på hva motivet for handlingene kan ha vært.

  Den hypotesen som er styrket mest de første dagene er at bakgrunnen er sykdom.

 • Omholt sier at politiet ikke vil gå ut med hvilke våpen som var benyttet, men nevner at tre våpen har blitt brukt, herunder pil og bue. Dette fordi politiet ønsker at vitner forteller hva de har sett istedenfor å fortelle om hva de har lest eller sett i media.

 • Omholt forteller at siktelsen kommer til å bli utvidet, men politiet må få oversikt først.
  – Han har skadet tre personer fysisk, men det var mange som ble skutt etter med pil og bue som ikke er skadet. Det er mange som er fornærmet. Det er mange som har følt livsfrykt, sier politiinspektør Per Thomas Omholt.

 • Politiet ønsker ikke å gå i detaljer om de omkommende. Dette fordi ikke alle ofrene er formelt identifisert. De vil heller ikke komme med dødsårsaker inntil alle vitner er avhørt.

 • Andersen Bråthen har per nå ikke tatt stilling til straffskyld.

 • Drapssiktede Espen Andersen Bråthen (37), som er siktet for drapene i Kongsberg onsdag kveld, er besluttet varetektsfengslet i fire uker. Det går frem i en kjennelse i Buskerud tingrett fredag.

  Utfallet er i tråd med det politiet hadde begjært på forhånd. Til NTB fredag morgen bekreftet politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen at politiet ønsket brev- og besøksforbud, samt medieforbud og full isolasjon de første to ukene, i tillegg til fire ukers varetekt.

 • Strømsgodset skriver på Twitter at de kommer til å markere hendelsen på Kongsberg med ett minutts stillhet før kampen mot Viking. Spillerne vil også spille med sørgebånd.

  – SIF er dypt berørt av den tragiske hendelsen i Kongsberg. Våre varmeste tanker og medfølelse går til Kongsberg-samfunnet.

 • Politimesteren i Sør-Øst politidistrikt Ole Bredrup Sæverud sier til VG at den første patruljen la igjen verneutstyret i bilen.

 • Politiet vurderer å anmelde seg selv til Spesialenheten, det forteller Bredrup Sæverud i Sør-Øst politidistrikt til VG

  – Om vi kommer over opplysninger som tilsier at det er grunnlag for å starte etterforskning mot oss, så sender vi saken til Spesialenheten – enten i form av konsultasjon eller anmeldelse.

 • Fredag klokken 11 holdt ordfører i Kongsberg Kari Anne Sand (Sp) pressekonferanse. Der sa hun at det viktigste for kommuneledelsen er å ta vare på innbyggerne.

  – Det er viktig at vi nå tar vare på hverandre og det er mye som kan gjøres i denne situasjonen. Inviter hverandre og ta en kopp kaffe og snakk om disse tingene sammen.

 • Fredag morgen bekrefter politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen NTB at politiet ber om fire ukers varetektsfengsling.

 • Espen Andersen Bråthen, som er siktet for drapene i Kongsberg, ble torsdag overtatt av helsevesenet.

 • Det svenske kongehuset kondolerertil kong Harald og det norske folk etter angrepet på Kongsberg onsdag. Kongehuset har sendt et kondolansebrev til kong Harald, opplyser det svenske kongehuset på sine nettsider.

 • Minst 30 publikummere har avbestilt billetten til familieforestillingen «Yggdrasil» i Storvika i Stjørdal etter de tragiske hendelsene på Kongsberg onsdag. I forestillingen skyter hovedfiguren Aretha blant annet med pil og bue, skriver NRK.

  – Vi har fått flere henvendelser. Noen har rett og slett ønsket å avbestille billettene sine, sier regissør Thorunn Wikdahl.

 • Politiet var bevæpnet da de møtte gjerningsmannen på Kongsberg første gang, men kom aldri i posisjon til å skyte tilbake. Så slapp gjerningsmannen unna.

  – Det foregår inne på Coop Extra, patruljen er bevæpnet. Med en gang de kommer i kontakt med siktede, blir de beskutt med pil og bue. Det skjer ikke bare en gang, det skjer to ganger, sier politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt til TV 2.

  En tredje politimann kom til med verneutstyr slik at de kunne trekke mer inn i situasjonen. Mens de hentet dette, klarte drapsmannen å komme seg ut.

 • Drapssiktede Espen Andersen Bråthen (37) skal underlegges en full judisiell observasjon, sier hans forsvarer Fredrik Naumann til VG.

 • Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) pekte på Utøya-overlevende som bor i Kongsberg da han oppsummerte hendelsene som endte med fem drap onsdag kveld.

  – På dager som denne, hvor grufulle drap skjer, er det jo ikke vanskelig å trekke linjene tilbake til henrettelsene på Utøya, sier Støre til NTB.

 • Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil fredag reise til Kongsberg sammen med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

  – Vi håper å få til et besøk på Kongsberg, justisministeren og jeg, i morgen på dagen, for å gi uttrykk for støtte og lytte til hva de har opplevd, sier Støre.

 • Ansatte på Kongsberg sykehus forteller at to av dem som ble skadd onsdag kveld, døde etter at de hadde kommet til sykehuset.

  – To av personene døde og én ble sendt videre til Drammen sykehus, forteller avdelingsoverlege anestesi Hege Paulsrud ved Kongsberg sykehus til NRK, ifølge NTB.

 • Vestre Viken informerer i en pressemelding at en pasient innlagt ved Drammen sykehus som følge av hendelsen i Kongsberg har blitt skrevet ut. Dermed er ingen pasienter som kan knyttes til voldshendelsen innlagt i Vestre Viken.

 • PST i pressekonferanse: – Siktede var kjent for PST.

 • PST sier at det er veldig mange mennesker som ytrer sin motivasjon og intensjon til å begå voldshandlinger og at utfordringen er å skille ut de som velger å gå til handling. De forteller at dette er en sak man har hatt utfordringer med å se at vedkommende valgte å gjøre det han gjorde.

 • PST forteller de ikke ønsker å gå i detalj på hva de har gjort med bekymringsmeldingene.

 • Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen forteller til et samlet pressekorps at det fremstår som at ofrene var tilfeldige.

 • Svane Mathiassen forteller til VG at den siktede har kommet seg inn i bolighus og drept. Han har tatt seg inn selv. Det er ikke bekreftet om ofrene er drept hjemme hos seg selv. Det har tidligere vært bekreftet at ofrene er funnet både utendørs og innendørs.
 • Politiet bekrefter i en pressemelding at de har siktet 37 år gamle Espen Andersen Bråthen. Bråthen ble pågrepet i Hyttegata. Antall skadede er også oppjustert fra to til tre. Han vil bli fremstilt for fengsling i Buskerud tingrett på Kongsberg fredag klokken 9, trolig via kontorforretning.
 • PST melder på Twitter at de vil holde et pressemøte i Nydalen klokken 17.00 i dag.
 • Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for drapene i Kongsberg. Allerede i 2017 advarte kameraten politiet om Andersen Bråthen.
 • Spesialenheten informerer i en pressemelding at de ikke har iverksatt etterforskning, men vil innhente informasjon fra politiet for å skaffe seg et bedre bilde av hva som har skjedd. Politiet har informert om at det ble avfyrt et varselsskudd, men siden det ikke er opplysninger om skade eller død som følge av varselskuddet, vil ikke spesialenheten etterforske dette.
 • Ifølge NTB mener PST at hendelsen i Kongsberg fremstår som en terrorhandling. Hendelsen vil ikke endre det nasjonale trusselbildet, dette skriver de i en pressemelding. De legger til at etterforskningen som ledes av Sør-Øst politidistrikt vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av.
 • Politiadvokat Svane Mathiassen informerer til Drammens Tidende og Laagendalsposten at det ble funnet ofre både ute og inne i boliger. Til VG forteller politiadvokaten at hun ikke vet om noen av ofrene ble funnet i egne hjem.

 • Svane Mathiassen sier til NRK at den siktede mannen skal vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige. Dette arbeidet starter i dag.
 • Klokken 11:17 informerer Drammens Tidendes reporter i Kongsberg at seks politibetjenter og etterforskere kom til mannens bopel. Etter en kort visitt på eiendommen, gikk de videre.

 • Ifølge folkeregisteret er Espen Andersen Bråthen 37 år gamle gjerningsmannen født i Drammen.
 • Torsdag klokken 10 holdt politimester i Sørøst politidistrikt Ole Bredrup Sæverud en pressekonferanse. Der sa han at 22 politipatruljer var satt i innsats.
 • Klokken 18.12.30 onsdag kveld fikk politiet flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg informerer Sæverud.
 • Klokken 18.47 ble mannen pågrepet.
 • Politimesteren informerer om at politiet hadde første konfrontasjon med gjerningsmannen klokken 18.18. De ble dermed beskutt med piler og gjerningsmannen kom seg unna.

 • Sæverud sier at trolig er alle de fem omkommende drept etter den første konfrontasjonen.

 • Laagendalsposten skriver at ifølge offentlige registrere har mannen bodd i Kongsberg de siste seks årene. Han er også tidligere dømt for grovt tyveri på Bergverksmuseet, samt kjøp og bruk av en mindre mengde hasj.

 • VG informerer om at den siktede har blitt ilagt besøksforbud mot sine egne foreldre.

 • De drepte er fire kvinner og én mann mellom 50 og 70 år forteller Sæverud.

 • Ifølge politiadvokat Svane Mathiassen vil de avdøde obduseres i løpet av dagen.

 • Svane Mathiassen forteller til Drammens Tidende at siktede skal framstilles for varetektsfengsling i morgen

 • Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen i forbindelse med radikalisering. De har ikke registrert meldinger på han i 2021.

 • Politiet informerer at gjerningsmannen er en konvertitt til islam.

 • En av de skadde er en politibetjent som ble skutt i ryggen med pil og bue. De skadde er ikke livstruende skadd.
 • Politiet er ganske sikre på at det er én person som har utført disse handlingene.
 • En mannlig dansk statsborger er pågrepet og siktet i saken.
 • Mannen er 37 år gammel og bosatt i Kongsberg.
 • Mannen skal ha brukt flere våpen i tillegg til pil og bue.
 • TV2 skriver torsdag morgen at den siktede er en kjenning av politiet og at han erkjenner forholdene.

 • NTB melder torsdag klokken 08.17 at politiet bekrefter at siktede brukte andre våpen i tillegg til pil og bue. Det er per nå ikke kjent hvilke våpen det er snakk om.

 • Torsdag morgen sier til VG siktedes forsvarer Fredrik Neumann, at han har snakket med hans klient, og at de har vært i avhør. Han informerer om at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj.

 • Ifølge NTB forteller påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK at det er grufulle handlinger som er avdekket i Kongsberg. – Tankene går til disse, og til politi og helsepersonell som nå jobber med å skape trygghet for sårbare mennesker.