(Drammens Tidende)

Sverige tok så poeng fra Ungarn med 24-18-seier. Det blir norsk gruppeseier med minimum ett poeng mot Slovenia onsdag. Slovernerne kjemper med Ungarn om den andre semifinaleplassen fra hovedrundepulje 2.

Spania og Kroatia er allerede videre fra den andre gruppen som spilles i Wien. Disse møtes onsdag.

Semifinalene spilles i Stockholm fredag, og kampoppsettet blir klart onsdag.

Magnus Abelvik Rød satt på tribunen da Norge slo Island. Han skadet høyrefoten for et par dager siden og er ferdigspilt i EM. Han så Sander Sagosen og Christian O'Sullivan i herlig spillehumør før pause, og Norge ledet med sju mål halvveis. Det ble altfor mye for Island.

– Jeg er målløs over denne gruppa. Det er stort å få jobbe med denne gjengen. Første omgang luktet det svidd av. Vi slapp oss ned litt etter pause, men vi er så rutinerte at vi står i dritten når det brenner litt, sa Sagosen til TV3.

Han scoret ni mål og ble kåret til Norges bestemann. Han tok ansvar da Island spiste seg innpå i 2. omgang og sørget for at seieren aldri var i fare.

Keeper Torbjørn Bergerud var meget god og fikk full støtte av det norske forsvaret.

Norge åpnet dagen dårlig. Keeper Kristian Sæverås våknet med magetrøbbel og ble erstattet av Espen Christensen i kamptroppen.

Mareritt

Island hadde fire bomskudd (tre reddet av Torbjørn Bergerud) og to tekniske feil på vei til norsk 7-0-ledelse etter 7.49 minutter. Den første reduseringen kom vel ett minutt senere, men kampen var vunnet for Norge.

Islands trener Gudmundur Gudmundsson tok timeout allerede etter snaut to og et halvt minutt. Han hadde vært vitne til en skrekkåpning av de helt sjeldne og måtte ta grep.

Det hjalp ikke så mye. Norge var et par klasser bedre enn Island i 1.-omgangen. Det sto 11-3 etter et snaut kvarter av kampen.

Islands håp om å sikre plass i OL-kvalifiseringen forsvant også i Malmö Arena, der det var under halvfullt på tribunene.

Norge hadde 19-12 å gå på fra pausen, men Island kjempet seg nærmere og skapte tilløp til nerve igjen. Bare tre mål skilte lagene noen ganger etter pause, men nærmere kom aldri Island.

Stolt

– Jeg er vanvittig stolt av guttene. Første omgang var forrykende, men etter pause skjøt vi med litt for mye adrenalin og misset en del klare sjanser, sa landslagssjef Christian Berge til TV3.

Norge kan ta sin sjuende strake seier i mesterskapet onsdag.

– Målet før hovedrunden var å vinne alle fire kamper, og det har vi tenkt å holde, men om det går den veien vi ønsker (og er klare for semifinale), så kommer vi nok til å rullere en del mer enn vi har gjort, sa Berge.

Vinneren av EM får direktebillett til OL i Japan senere i år. Christian Berge leder Norge for femte gang i mesterskap. Han har to VM-sølv og 4.- og 6.-plass i EM hittil.