Gå til sidens hovedinnhold

Satt på skuteren i mer eller mindre 25 timer: – En liten pause og ut på nytt

De lokale stiller opp når krisen oppstår. Politiet skryter av innsatsen til de frivillige letemannskapene i leteaksjonen på Tempelseter etter en savnet mann i 50-årene.

For abonnenter
(Drammens Tidende)

De frivillige utgjør en stor del av redningsmannskapene som søker etter mannen i 50-årene som har vært savnet da han gikk ut på ski fra Tempelseter onsdag formiddag.

– Vi har store mannskaper ute, og det er veldig mange frivillige og kjentfolk som stiller opp. De fortjener all mulig skryt, sier politiets innsatsleder Torben Henriksen.

Mange lokale kjentfolk, grunneiere, folk fra Røde Kors, Norske Redningshunder og andre har sluppet det de har i hendene for å hjelpe til.

– Jeg er rett og slett imponert, sier Nina Jørgensrud, korpsleder i Sigdal Røde Kors.

25 timer i skutersetet

– Jeg ble ringt etter onsdag kveld. Siden har det gått i ett, forteller Sølve Kolbjørnsrud, en av mange frivillige eggedølinger som stiller opp i leteaksjonen.

Kolbjørnsrud er lommekjent i fjellene i Sigdal, og har hatt mange timer i snøskutersetet de siste døgnene.

– Etter at jeg ble ringt etter gikk det vel mer eller mindre i ett i 25 timer, men jeg fikk meg jo noen pauser, forteller han.

Han fikk seg noen timer på øyet natt til fredag, rakk og jobbe litt, før det på ny bar ut som kjentmann i fjellet ved 10-tiden fredag formiddag.

– Det er jo mange frivillige. Mange som blir ringt etter. Men alle stiller jo opp. Og vi kjører sikkert til vi har gjort et funn, sier Kolbjørnsrud.

– Hvordan er det ute i fjellet?

– Spesielt natt til torsdag var det vanskelig. Du hadde litt sikt, så ble det plutselig null sikt. Samtidig som det nærmest regnet væris. så det var vriene forhold, svarer Kolbjørnsrud.

– Spesielt

– Det var rett og slett gufsent vær. Når gutta kom inn etter to-tre timer var det nesten vanskelig å se fargen på vestene de hadde på seg. De var føyket ned, forteller Cecilie Marken.

Hun er med i Sigdal Røde Kors, og var med på styre letemannskapene fra Tempelseter Fjellstue den første natten. Ektemannen var ute på snøscooter og lette.

Også hun er imponert over mannskapene som stiller opp på kort varsel, både de profesjonelle redningsmannskapene og de frivillige.

– Det er imponerende hvor raskt det skjer. Det tok ikke lange tiden før det var hundepatruljer her, og vi ser jo det store apparatet som kommer på fort på plass.

– De lokale stiller jo også opp når noe skjer, både de som er med i Røde Kors og andre frivillige. Det er bare slik folk er.

– Hvordan er det å være på oppdrag når dere vet det står om liv?

– Det er jo spesielt, men en forsøker jo å forholde seg profesjonelt til det, svarer hun.

Letemannskaper fra fjern og nær

Ifølge korpsleder Jørgensrud har det vært et sted mellom 70 og 100 folk fra Røde Kors som så langt har vært med på leteaksjonen. De fleste har kommet med snøscootere.

– Det er mange kjentfolk og eggedølinger som stiller opp, mange som også ikke er med i Røde Kors. Og det har kommet Røde Kors-folk fra mange andre steder. Geilo, Rjukan, Seljord, Tokke, Nore og Uvdal, Vats, Nesbyen, Ål og Geilo for å nevne noen. Det er folk fra de fleste stedene som har vinterkorps som er vant til å lete i fjell og snø, forteller hun.

– Det er aldri noen problemer til å folk til å stille opp. De er villige til å yte, sier Jørgensrud og Marken fra Røde Kors.


Kommentarer til denne saken