De fleste klokker i dag stiller seg automatisk, men for dem som har komfyrklokker og andre klokker som krever manuell inngripen, er søndagen dagen å gjøre det på.

Eller, er du som tidssjefen hos Justervesenet en real klokkeentusiast og ønsker å gjøre det etter boka? Da må du holde deg våken natt til søndag 25. oktober og stille klokka tilbake én time fra 0300 (UTC+2) til 0200 (UTC+1).


Ministertips

Så hva skal man bruke den ekstra timen til?

Iselin Nybø er næringsminister og har dermed ansvar for Justervesenet.

- Som tidsminister beklager jeg på det sterkeste at 2020 blir enda en time lenger, dette har allerede vært et svært krevende år for veldig mange, sier næringsministeren med et smil.

Hun tror de fleste bruker den ekstra timen til å sove, men hvis du liker å ligge litt i forkant, har hun noen forslag:

– Gå en tur, lytt på stillheten, ring en venn, spis noe godt. Finn ut hvordan du stiller klokka i bilen, eller lær deg å strikke, sier næringsministeren i en pressemelding fra Justervesenet.

Les også: Stor misnøye mot Statkraft sin søknad om permanent flishogging: – Tragedie for Tofte

Hva skjer i Europa?

Europakommisjonen la i 2018 frem forslag om å avvikle ordningen med å stille klokka frem og tilbake. Nå lurer mange på hva som er status for forslaget. Det er fortsatt uvisst. Rådet har ikke vedtatt forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram, og som EU-parlamentet gikk inn for i fjor. Det er foreløpig ikke klart om man vil jobbe videre med forslaget i EU.

- Det er mange som mener mye om å stille klokka. Skulle forslaget bli vedtatt i EU, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Norge må også ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, i så tilfelle, sier næringsministeren.

Dette ligger bak

Justervesenet bidrar til verdens tid UTC (Universal Time Coordinated) UTC beregnes på grunnlag av løpende målinger av ca. 500 atomklokker i 70 nasjonale tidslaboratorier.

Atomklokkene måles mot hverandre hver dag – uten å være på samme sted – ved hjelp av atomklokker i GPS-satellittene. Justervesenets tidslaboratorium bidrar til UTC med fire atomklokker og realiserer norsk tid med et avvik mot UTC på mindre enn ett mikrosekund (milliondels sekund).

Definisjonen på et sekundSI-enheten sekund er basert på egenskaper ved cesiumatomet, og som er konstante. Hold deg fast – her kommer definisjonen:

1 sekund er lik varigheten av 9 192 631 770 perioder av strålingen som tilsvarer hyperfinovergangen i Cs-133.

Det er noe å imponere med på lørdag kveld.

Les også: To av ti bytter ikke: - Både farlig og dyrt