Det var i år sjuende gang det Sætre-baserte firmaet Smak av Italia arrangerte Operakveld i Sekkefabrikken.

Arrangementet har alltid vært populært selv om oppslutningen har variert noe. I år var det rundt 170-180 betalende gjester.

Åpnet med ost

Konseptet er konsert hovedsakelig med italienske operaarier og et rikholdig matbord med fristende italienske retter, et konsept publikum har vist å sette pris på.

Selve åpningen ble gjort ved å sprette en 44-kilos parmesanost på scenen. Til dette trengtes spesielle kniver og et faglig håndlag. Parmesan er som kjent en tørr og hard ost og på langt nær så medgjørlig som en Jarlsberg, men etter fem-seks minutter var den sirlig delt langs «ekvator».

- Dette gjøres ikke så ofte, men nå er det en god anledning, sa Smak av Italia-sjef Cristiano Comelli.

Siste gang, eller ikke ...

Lokale aktører har i alle år vært bærende krefter på scenen, og i år hadde de samlet et kremlag med blant annet alle tidligere lokale deltakere; sopranene Katharina Frogner Kockum, Berit Meland og Tone E. Braaten, pianist Monica Tomescu-Rohde og Hurum-korene Hudrimar og Coro Angelico med sin dirigent Sophia Blum. Comelli hadde også overlatt det musikalske ansvaret til Meland.

- I år ville vi samle alle de som har vært med gjennom årene, i tilfelle det skulle være siste gangen, sa Comelli da han presenterte kveldens aktører, og lot med det et spørsmål henge i luften.

Etter kveldens siste konsert sa Meland at dette måtte da være noe å satse videre på, og Comelli var i grunnen enig i det. Så får tiden vise hva det blir til.

- Men 3. november skal vi i alle fall feire 10-årsjubileum her i Sekkefabrikken, sa han.

- Bra med lokale krefter

Ved inngangen ble publikum møtt av den trekkspillende italieneren Roberto Palermo, som også deltok i noen scenenumre. Nytt av året var to konsertavdelinger, en i starten og en på slutten av kvelden. Mellom konsertene var det mat og quiz. Det var selvplukk fra langbord dekket med oster, skinker, oliven, melon, tomat, salat, diverse annet tilbehør samt en rekke pastasorter.

Heidi Sjøwall fra Sætre hadde aldri tidligere deltatt på Operakvelden.

- Jeg hadde ingen spesielle forventninger, men jeg har hygget meg. Musikken var bra, og da særlig sopranene. Og så var det deilig å høre et klaver igjen. Maten var også over all forventning. La oss håpe det blir flere ganger, for dette har vært ordentlig hyggelig. Det er bra med lokale krefter, og at vi bruker dem. Det er jo også derfor det kommer så mange, sa hun.

- Det er din skyld

Fra scenen ble det servert den ene kjente arien etter den andre, men også noen mindre kjente samt noe ikke-opera, som pianosoloer, Abba og springdans. Korene hadde flere egne numre både sammen og hver for seg, der et samlet kor med Verdis «Slavekoret» var et absolutt høydepunkt for min del.

Blant publikum var det nok mange som var bevandret i operasjangeren, men det fine med slike tilbud er at opera også når ut til de som vanligvis ikke hører så mye på det. I pausen overhørte vi Bjørn Luthers overlevering av følgende kraftkompliment til Frogner Kockum:

- Tenke seg til at en gammel rocker skulle begynne å like opera, og det er din skyld.

Se også stort bildegalleri fra kvelden