Ta med barna, og eller utvid horisonten med kysten rundt eller fyrene i innseiling til vår flotte hovedstad. Og du kan gjøre det med bøker. Her er noen boktips som tar utgangspunkt i hovedstaden vår.

En av bøkene vi anbefaler i dag er faktisk skrevet av en forfatter fra Spikkestad.

«Under asfalten»

Henrik H. Svensen

Kagge 2020

Oslos naturhistorie gjennom to milliarder år. Her kan vi lese om Oslos geologiske utvikling formidlet av forfatteren, som for øvrig bor på Spikkestad, på en engasjert og spennende måte.

Oslo og omegn har en imponerende geologisk forhistorie. I boka kan du lese om vulkaner, fjellkjeder, istider og mye mer.

En fascinerende historie om vår hovedstad som ble skapt av lava, is og mennesker. I boken, som er illustrert med vakre foto og kart, er det også forslag til geologiske turer.

«Kvinnenes by»

Marta Breen, Helene Uri og Hilde Østby

Cappelen Damm 2022

En feministisk guide til Oslo. Her tar forfatterne oss med på en byvandring fra bydel til bydel for å lete etter gater, plasser, statuer og byster som er oppkalt etter kvinner. Det er foreløpig ikke mange i forhold til hvor mange som er oppkalt etter menn. Menn har nemlig sju ganger så mange gater og plasser oppkalt etter seg.

Men det er en endring, i det siste har vi fått Ingers brygge, Odas bro og mer skal det bli. God tur.»

«Munch i Oslo»

Frank Høifødt

Damm 2002

Boken viser oss Munchs tilknytning til Oslo. Hvor han bodde fra han var et år og livet ut. Hvor han vanket, steder han malte og hvor vi finner bildene i dag.

Boken er skrevet før det nye Munch-museet fikk sin plass i Bjørvika, Munch ville vært stolt over dette imponerende huset i vannkanten, hvor du kan vandre ut og gå over Oda bro, stå på Ingers brygge og se på «Moren» som står der ut mot havet. I tillegg inneholder boka en vandrerute i Munchs verden.

«Osloboka for barn»

Kristin Torjesen Marti

Gyldendal 2021

Osloboka for barn er en fascinerende og inspirerende faktabok for barn fra tre år og oppover, om hvordan det var å vokse opp i hovedstaden, hva er en drabantby, hvordan var det å jobbe på en fabrikk, og ikke minst fantes det dinosaurer i Oslo?

Skal vi se på slottet, ta en tur til Akershus festning, dra til Bygdøy eller dra til en liten hytte i skogen? Boken gir også ideer til andre ting man kan gjøre rundt de 13 konkrete stedene boka forslår.

«Fyrene i Oslofjorden»

Per Roger Lauritzen og Andre Schau

Gyldendal 2010

Her får vi en beskrivelse av alle fyrene og lyktene som finnes i Oslofjorden. Beskrivelser av alle de flotte byggverkene og kulturminnene. Tips om hvordan du kan komme ditt, høre historier om hvem som bodde der og kanskje er det mulig for en liten overnatting.

Hele 18 fyr finner vi i vår travle fjord, Oslofjorden, og Færder fyr var et av de første som ble bygget. Oslofjorden friluftsråd gir informasjon om leiemuligheter, antall senger og så videre.