Gudstjenesten i Røyken kirke påskeaften klokken 23.00 har blitt en tradisjon. De siste årene har menigheten nesten fylt kirken ved disse gudstjenestene. I år er dette selvsagt avlyst som følge av koronakrisen, men sogneprest Ellen Martha Blaasvær stiller velvillig opp på RHAs forespørsel om å streame gudstjenesten.

– Så utrolig fint. Dette vi gjerne være med på, er hennes reaksjon. Dermed møttes RHA og Blaasvær i middelalderkirken i Røyken her om dagen sammen med sogneprest i Hurum, Ragnar Elverhøy og kantor Johan Wallace. Også kirketjener Øystein Mollestad møtte for å sørge for at alt er tilrettelagt rent praktisk.

– Gudstjenestene på Påskeaften er en tradisjon som ble satt i gang for noen år siden her i Røyken. Det er andre kirkesamfunn som har holdt dette mer levende, men vi gjør det på vår måte der vi bruker mye lys og sang som virkemidler. Vi tror denne ordningen har vart i Røyken siden 80-tallet, sier Elverhøi.

Les også: Arkitektene bak Teglen kan bli første norske vinner av internasjonal arkitektpris

– Verdifullt

Elverhøi har vært sogneprest i Røyken tidligere og kan bekrefte at gudstjenestene på Påskeaften har vært godt besøkt.

– Vi har pleid å ha en åpning der alle holder sitt lys som blir tent etter hvert som vi går inn i kirken ved starten av gudstjenesten. Det er veldig stemningsfullt, sier Blaasvær. Akkurat dette får de ikke til i år.

– Men vi skal likevel forsøke å skape stemning med mye levende lys og sang. Vi har også pleid å ha nattverd, men det kan vi naturligvis ikke ha denne gangen. Når vi nå får denne lille gudstjenesten ut på rha.no, så kan vi på denne måten vise at vi er et fellesskap selv om vi ikke er mange til stede samtidig. Jeg synes det er verdifullt, sier hun.

Ses i opptak

Selv har hun stor glede av å se gudstjenester som blir streamet i andre menigheter rundt om i landet.

– Nattverden er et stort savn for mange som liker å gå i kirken, men det kan vi ikke gjøre i disse tider. Vi kan døpe og vie, men får ikke lov til å dele ut nattverden – det er rart, men slik må det være nå, sier sognepresten.

Gudstjenesten som RHA skal streame kan også ses i opptak for dem som ikke har anledning påskeaften klokken 23.00.