Hetebølgen herjer flere steder i Europa om dagen. Denne uken forbereder britene seg på å møte en varme de aldri har opplevd tidligere.

Tirsdag formiddag er det registrert 40,2 grader på Heathrow flyplass i London. Dette er første gang det er registrert en temperatur over 40 grader i Storbritannia.

Den intense varmen er likevel ingen hindring for Thomas Rud (35) og kona Marie Christine Ruud (33) – som nemlig har lagt ut på bryllupsreise langs den britiske landsbygda. De er fotballfrelst begge to, og har fulgt landslagsjentene tett siden 1990-tallet.

Med beina som framkomstmiddel, skal ekteparet gå de 110 kilometerne fra Brighton til Wembley Stadium i London.

Røde Kors advarer: – Nordmenn på ferie må passe på

Mangler air condition

Nå befinner de seg i Sussex-området. Natt til tirsdag tilbragte de på et litt annerledes hotell.

– Hotellet vårt er bokstavelig talt et steinslott, som er flere hundre år gammelt. Det er utrolig fint her, men jeg skal innrømme at det hadde gjort seg med aircondition nå, sier Rud til Nettavisen.

Etter å ha fulgt med på EM for kvinner på Falmer Stadium i Brighton, har paret et par ting til på bucket-listen de ønsker å krysse av. Når de først er i London, skal de blant annet få med seg tre musikaler.

– Men soling står ikke akkurat i fokus for denne ferien, understreker Rud.

Hetebølgen i Europa krever liv og utløser branner

Deler varme-triks

Han forteller at temperaturen ikke har falt før klokken 22 om kvelden mens de har vært ute og vandret. For å bekjempe heteslag og solstikk, prøver paret å få i seg nok væske.

– I tillegg har vi et triks som vi har begynt med. I går satt vi på hotellet og dynket håndklær i vann, som vi la på hodet. Det var veldig avkjølende. Anbefales på det sterkeste, sier Rud.

De priser seg lykkelige over at de har sluppet varmen på offentlig transport i de største britiske byene. På undergrunnen i London er det fryktelig varmt om dagen, med dårlige ventilasjonsanlegg og hundrevis av mennesker som står tett i tett.

Sov i telt

Ekteparet er interessert i friluftsliv og har i løpet av turen sovet to netter i telt. Men den siste biten til Sussex var de nødt til å ta bussen. Da ble varmen rett og slett uutholdelig.

– Vi har gått langs klippene i Sør-England og sett mange små landsbyer med gamle hus fra 1500-tallet. I perioder var det så varmt at vi ikke klarte å gå lenger. Varmen er mest intens på dagtid. Da var det umulig å gå de lengste distansene vi hadde planlagt, sier Rud.

På spørsmål om hva som har vært mest oppsiktsvekkende så langt på turen, er han ikke i tvil.

– Det må være alle de små pubene vi har stoppet innom på veien, konstaterer han og ler.

Thomas Rud er til daglig journalist i RHA, og om en drøy uke er det striskjorte og havrelefse igjen.