Gå til sidens hovedinnhold

Vannbransjen: – Økt risiko for flom og skred

Artikkelen er over 3 år gammel

– Klimaet blir mer uforutsigbart med økt risiko for flom, skred og overvann. Det store spørsmålet er om vi er klare til å løse disse utfordringene? spurte Hurum-ordfører Monica Vee Bratlie under åpningen av Viva-konferansen onsdag ettermiddag.

De tre ordførerne fra Viva-kommunene Lier, Hurum og Røyken var alle til stede da Viva IKS samlet vann- og avløpsbransjen, i tillegg til politikere og kommuneadministrasjon, til konferanse i Sekkefabrikken på Slemmestad.

50 cm høyere vannstand

De offentlige tjenestene i kommunene er bygget for det klimaet vi har i dag. Den siste ukens store nedbørsmengder og syden-temperaturer er bare forsmaken på hva innbyggerne kan vente seg i framtiden.

For ifølge klimaframskrivningene for Buskerud, som ble presentert av NVE, vil temperaturen i løpet av de kommende 100 årene øke med fire grader og nedbøren med 15 prosent. Kommunene må ta høyde for 50 cm høyere vannstand ved springflo.

– Dersom det ikke gjøres drastiske reduksjoner i utslippene av klimagasser, har kommunene en enorm oppgave med å ruste opp infrastrukturen, sa hydrolog Irene Brox Nilsen i NVE.

LES OGSÅ: Nå kan du sjekke vannforbruket ditt på nett

Klimatilpasning

– For å løse utfordringene bygger vi nå opp en organisasjon som er innovativ, fokusert på oppgavene og som tiltrekker seg rett kompetanse, sa Viva-leder Arne Johan Grimsbo.

Han fortalte de om lag 100 frammøtte hvordan Viva jobber med å tilpasse vann- og avløpstjenestene til klimautfordringene og satse på ny teknologi.

– Røyken sentrum har stått under vann før. Vi kommer til å oppleve mer flom og overvann og samtidig må vi ruste oss for befolkningsvekst og økte sikkerhetskrav. Det krever mye av oss som yter innbyggerne kommunale tjenester, sier Grimsbo.

LES OGSÅ: Viva tar i bruk smart robot

– Tørr å være gærne!

Vannekspert Christen Ræstad hadde en klar beskjed til kommunene:

– Slipp løs ny teknologi! Det er lov å være innovativ og tørre å satse på teknologi som ikke allerede er utprøvd. Tørr å være litt gærne, sa Ræstad under paneldebatten.

(Artikkelen er forfattet av Viva IKS).

Kommentarer til denne saken