Nå skal valget tas om Viken

Sanner velsignet Viken: Fra venstre fylkesordfører i Buskerud, Roger Ryberg (Ap), fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth (Ap). Foto: Buskerud fylkeskommune

Sanner velsignet Viken: Fra venstre fylkesordfører i Buskerud, Roger Ryberg (Ap), fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth (Ap). Foto: Buskerud fylkeskommune

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fylkestingene i Østfold, Akershus og Buskerud møttes fredag i Oslo til sitt første felles fylkesting for å diskutere veien videre mot samboerskapet i Viken.

DEL

Det felles fylkestingsmøtet med 121 representanter var et drøftingsmøte, og det ble derfor ikke fattet noen endelige vedtak. Forslagene fra fellesmøtet skal nå videre til behandling i de tre fylkestingene, som vil gjøre vedtak i månedsskiftet november/desember.

– Vi er optimistiske med tanke på et felles vedtak i de tre fylkestingene. Nå skal hvert fylkesting vedta sakene hver for seg før jul, sier Anette Solli (H), Roger Ryberg (Ap) og Ole Haabeth (Ap), fylkesordførerne i Akershus, Buskerud og Østfold.

Foreslår Viken

Forslaget til fylkestingene er at fylkeskommunen får navnet Viken fylkeskommune, og at det nye fylkestinget skal ha 87 medlemmer.

En fellesnemnd på 34 medlemmer skal forberede det nye fylket som skal tre i kraft fra 1. januar 2020. Videre legges det til grunn en parlamentarisk styringsform. Det foreslås å etablere et nytt hovedkontor i Akershus vest, nærmest mulig Oslo, samt et kontor i Nedre Glomma.

Under møtet på Oslo Plaza ble det en diskusjon rundt prosessen, og enkelte lanserte alternative forslag om at sammenslåingen burde avlyses og sendes tilbake til Stortinget.

Sanner til stede

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var til stede – og var klar i sin tale til dem som mener at Viken fylkeskommune gaper for høyt geografisk.

– Ja, det er langt fra Halden til Hallingskarvet. Rundt 30 mil og fire timer i bil. Men det er langt fra Andenes til Brønnøysund også, internt i Nordland: 70 mil, og 12 timer i bil. Det er de vant til, sa Sanner.

Han minnet om at sammenslåingen er vedtatt av Stortinget, og at det nå var på tide å se framover.

– Dere blir en ny, stor region med store ressurser. Alt ligger til rette for suksess, sa Sanner.

– Det har vært en viktig samling der alle har fått gitt sine innspill til sammenslåing av tre fylker til ett fylke Viken, sier fylkesordfører Ryberg.

I de respektive fylkesting skal det tas stilling til navn, antall medlemmer i fylkestinget, antall medlemmer og arbeidsform i en fellesnemnd, parlamentarisk styringsmodell, plassering av hovedkontor.

Les også:

Tror på utslippsfri ferge innen 2022

Alexander Rybak skal spille med Frydenlund skolekorps

Mange unge i Buskerud føler seg ensomme, og de fleste er jenter 

Artikkeltags