Gå til sidens hovedinnhold

Slik beskytter du hjemmet ditt mot lynnedslag

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvert år slår lynet ned i over 2.000 norske hytter og hus. Slik beskytter du hjemmet og eiendelene mot lynet.

I fjor ble det registrert 2.830 lynnedslag i hus, hytter og bedrifter i Norge, og forsikringsbransjen utbetalte over 108 millioner kroner i erstatning.

De aller fleste lynnedslag forårsaker mindre skader på elektriske gjenstander som tv-er, radioer, datamaskiner, modemer, telefoner, frysebokser og kjøleskap, men naturkreftene kan også forårsake brann og store ødeleggelser.

Skader som følge av lynnedslag dekkes av hjem- eller husforsikringen, men enkelte tap lar seg ikke erstatte.

– Norske hjem er fulle av verdifull elektronikk og andre verdisaker, men det er de personlige eiendelene som folk flest er mest redd for å miste. Vi kan jo hjelpe med å erstatte materielle verdier gjennom forsikringen, men det er verre med den emosjonelle verdien, for eksempel om en datamaskin full av familiebilder blir ødelagt, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Saken fortsetter under bildet.

Hun anbefaler derfor alle å ha en kopi av fotografier lagret i skyen.

Det er snart ti år siden det ble påbudt med overspenningsvern i alle nyoppførte og rehabiliterte bygg i Norge. Dette vernet beskytter mot skade og brann, inkludert varmgang som kan oppstå i etterkant av selve lynnedslaget.

– Mange skader som følge av lynnedslag kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen. Har du et eldre sikringsskap, bør du sjekke om det er installert overspenningsvern. Har du det ikke, anbefaler vi at du kontakter elektrikeren din for å få det installert så snart som mulig, sier Persson.

Lyn kan skade alt som er koblet til en stikkontakt, også ladere. Modemer, tv-er og datamaskiner er spesielt utsatt for skader ved lynnedslag eller overspenning.

– Mange ler av det gamle rådet om å trekke ut støpselet fra tv-en når det er tordenvær, men det er det ingen grunn til. Elektronikken i flatskjermen, datamaskinen og modemet ditt er spesielt sensitiv for svingninger i strømspenning. Det samme er mobiltelefonen din, forklarer Persson.

Hun oppfordrer derfor folk til å dra ut kontakten til tv-en og ikke lade datamaskinen eller telefonen når det er tordenvær. (ANB)

Kommentarer til denne saken