Gå til sidens hovedinnhold

Til helga kan Sibir-kulda komme snikende

Artikkelen er over 3 år gammel

Uka starter med litt lett snø og grå himmel, men slapp av, utover uka blir himmelen blå. Men til helga kan Sibir-kulda komme.

Utover mandagen kan det komme noen snøfjoner dalende, men det blir nok ikke nødvendig å fyre opp snøfreseren av den grunn. Og i løpet av tirsdagen begynner alt å se mye bedre ut, og vi kan se fram til noen dager med bedre vær.

– Det ser slett ikke så ille ut. Det blir mye opphold, lite vind og ikke så verst temperaturer, sier vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør, til Drammens Tidende.

Ifølge varselet for uka, så vil dagtemperaturene ligger tre-fire grader under null, med nattetemperaturer rundt minus ti grader.

Kulde fra Sibir

Hos storm.no i Bergen holder meteorologene et skarpt øye med et værfenomen som kan føre til en flom av Sibir-kulde inn over våre trakter. Fenomenet kalles stratosfærisk oppvarming, noe som ofte fører til at polarluft feier ned over Europa fra Sibir.

– Dette fenomenet har vi holdt et øye med i lang tid, forteller meteorolog Ina Ynnesdal.

– Det vi er helt sikre på er at det kommer et høytrykk som vil legge seg over Skandinavia, men vi er litt usikre på akkurat hvor dette plasserer seg. Er vi heldige, så legger det seg midt over oss slik at den verste kaldluften går sør for oss, men flytter det seg litt nordover – blir det veldig kaldt fra helga og utover i neste uke.

Ingen vår i sikte

Hvor kaldt er litt vanskelig å si, for det er mange faktorer som påvirker temperaturen. Blir det skyer, så blir det ikke så ille – men blir det klarvær, kan nattetemperaturene fort havne under 15 minusgrader på Østlandet.

– Det blir spennende å følge med de nærmeste dagene. Det er veldig små endringer som kan føre til store forskjeller i hvor kaldt det blir, sier Ynnesdal.

– Men hva med våren da? Er den i sikte?

– Beklager, så langt fram vi kan se er det ikke noe tegn til vår. De neste to ukene blir det fortsatt vinter i Sør-Norge.

LES OGSÅ: Nå blir det hurtiglading flere steder i Hurum

Men for de av oss som venter på vår, er det lite oppmuntring i sikte. Alt tyder på fortsatt minusgrader så langt meteorologene kan se.

Kommentarer til denne saken