Brannsjefen: – Sjekk båten og løse gjenstander - dette blir voldsomt

BRANNSJEF: Tom Folvik sier vi må forvente at trær velter og løse gjentander blir farlige. Her står han på brygga i Sætre, der vannet nesten når opp.

BRANNSJEF: Tom Folvik sier vi må forvente at trær velter og løse gjentander blir farlige. Her står han på brygga i Sætre, der vannet nesten når opp. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Har du båt fortøyd i en havn eller ved en brygge råder Redningsselskapet deg til å sjekke at båten er godt nok fortøyd før vinden setter inn. – Vi venter voldsomme krefter, langt mer enn det vi har opplevd tidligere i år, sier brannsjef Tom Folvik.

DEL


Oppdatert: Området rundt Oslofjorden er oppgradert til «rødt», med vindkast i orkan styrke. Redningsselskapet ber nå båteiere om å sjekke båten før det er for seint. Uværet som er varslet fredag ettermiddag kan gjøre stor skade.

RHA møtte brannsjef i Røyken Brann og Redning, Tom Folvik, på inspeksjon ved brygga i Sætre klokken 13.30 fredag. Vannstanden er stigende og ventet å stige ytterligere etter hvert som været tar seg opp.

Ved marinaens brygge ligger båtene nå godt fortøyd, og båteiere vi snakket med var godt forberedt på uværet «Knud".

– Vi venter voldsomme krefter, langt mer enn det vi har opplevd tidligere i år. Vi må vente at strømledninger og trær blåser over hus, takplater som løsner og generelt løse gjenstander som farer gjennom luften, advarer brannsjef Folvik.


Fortøy for storm

Husk å fortøye for storm, oppfordrer Redningsselskapet.

– Vi har sett mange eksempler på at dårlig fortøyning gjør at båter sliter seg. Da må vi som redningsressurs finne ut hvorvidt det dreier seg om folk som har falt ut av båten, eller om det kun er snakk om en båt som har slitt seg, sier Kai Jensen, skipper på redningsskøyta «Harald V» i Rørvik.


Ifølge Meteorologisk institutt er det ventet vindkast med styrke på hele 160 km/t fredag.

–Alle som har båt på vannet må fortøye for storm. Det gjelder spesielt nå, sier Jensen.


Han oppfordrer samtidig alle til å være forsiktige ved opphold i havna. 33 personer har så langt i år druknet som følge av fall fra land eller brygge, ifølge Redningsselskapets statistikk.


Fortøyningstips:

  • Bruk lange tau forut og akter Bruk dobbel fortøyning (legg tauet dobbelt)
  • Fortøy med akterfortøyning, forfortøyning og to spring (se video)
  • Bruk rikelig med fendere Husk smertinger der tauene gnisser
  • Bruk strekkavlastere om du har fast plass i havna
  • Unngå brest på steder det er stor forskjell på flo og fjære
  • Sjekk selvlensingen på båten. Den kan tettes av løv og skitt

Artikkeltags