SKRIBENTER: Torgeir Ihle (t.v.) og Adrian Rod Hammerstad har skrevet denne artikkelen etter å ha vært utplassert i RHAs redaksjon en uke. De gikk i 10.klasse på Grytnes ungdomsskole.
Svein Ove Isaksen

– Ungdomsråd i Sætre kommer i gang

Ungdomsrådet ønsker å gi ungdommene en stemme i viktige saker og som skal la tenåringene bli hørt. Er det mulig å få dette til i Hurum?
Av
Publisert

To avgangselever ved Grytnes ungdomsskole, Torgeir Ihle og Adrian Rod Hammerstad, har skrevet denne artikkelen om temaet mens de var utplassert i RHAs redaksjon nylig:

Vi har snakket med en representant fra ungdomsrådet i Hurum om hvordan det har utviklet seg de siste tre månedene. Vi har også hørt hva ungdommene tenker om dette og en ny ungdomsklubb.

I februar skrev RHA om ungdomsrådet i Hurum. Vi lurer på hvordan rådet har utviklet seg og om de har kommet godt i gang. Vi lurer også på hva ungdommene på Sætre tenker om dette rådet. Det har også blitt snakket om en eventuell ungdomsklubb på Sætre.

LES OGSÅ: Melissa fra Slemmestad fikk sin fotballprins

La tenåringene bli hørt

Ungdomsrådet ønsker å gi ungdommene en stemme i viktige saker og som skal la tenåringene bli hørt. De har reist rundt på ungdomsskoler i Hurum for å rekruttere ungdommer til rådet. Så langt har de fem medlemmer, men de håper å få til sammen ni ungdommer i rådet. De ønsker å samle tenåringer fra hele kommunen.

Vi har snakket med Neda Schulz, en av initiativtakerne til å starte ungdomsrådet, og hun kan fortelle at rådet fortsatt er i oppstartsfasen. Nå er målet deres å etablere rådet godt, og å få flere medlemmer for å komme i gang og representere ungdommene i Hurum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRA: Emma Andersen (15), som er stasjonert på blomsterbutikken i Sætre under arbeidsuken. Selv om politikk ikke er noe som interesserer henne noe særlig, synes hun det er bra at noen har tatt initiativ for at ungdommene i Hurum også skal bli hørt.  Foto: Torgeir Ihle

BRA: Emma Andersen (15), som er stasjonert på blomsterbutikken i Sætre under arbeidsuken. Selv om politikk ikke er noe som interesserer henne noe særlig, synes hun det er bra at noen har tatt initiativ for at ungdommene i Hurum også skal bli hørt. Foto: Torgeir Ihle Foto:

Både Benjamin Solheim og Neda Schulz har vært ute i feltet for å prøve å rekruttere flere tenåringer til rådet. Så langt har de bare fått to nye medlemmer etter å ha vært rundt på ungdomsskoler i Hurum.

De håper på å få til å ha sitt aller første møte før sommerferien. Da møtes alle som har meldt seg inn i rådet.

– Hvis jeg skulle blitt med i et slikt råd, ville jeg ønsket at det var mitt hovedfokus, sier Emma Andersen.

LES OGSÅ: – Vi vurderer å innføre forbud mot grilling dersom tørken vedvarer

Hva er et ungdomsråd?

Emma Andersen fra niende trinn sier at hun ikke har blitt med i ungdomsrådet fordi hun ikke vet helt håndfast hva det er.

– Jeg vil ikke melde meg på noe jeg ikke vet hva er, og uansett kommer nok fotballen først, legger Emma til. Hun forklarer hvordan det kan bli ubeleilig med tider og fotballtrening. Nå er hun stasjonær i arbeidsuken på blomsterbutikken i Sætre, og politikk er ikke noe som interesserer henne noe særlig.

– Det er bra at det er noen ungdommer som tar initiativ til å starte et slikt ungdomsråd, slik at både store og små i kommunen blir hørt, legger Emma til med et smil.

– Vi kommer nok ikke til å trenge mer penger i år.

Fikk 100 000

Rådet har fått 100 000 kr til sin disposisjon fra kommunen i år. Tidligere har de nevnt at de vil bruke pengene til å skape aktiviteter for ungdommene i kommunen. Neda Schulz påpeker at de synes det er sjenerøst av kommunen å gi en slik sum til det nyoppstartede ungdomsrådet.

Vi har snakket med noen ungdommer her i Sætre. Alle tenåringene, både fra åttende og niende klasse syntes dette var mye penger. Andersen synes vi burde bruke en slik sum med penger fornuftig, og kanskje ikke bruke alt på en gang.

-100 000 er ganske mye, da, sier Casper Branting.

Det har i en god stund vært snakk om at vi skal få en ungdomsklubb på Sætre. De som prøver å realisere ungdomsklubben tenker at den kan være under Sætrehallen. Men hva synes ungdommene selv om denne ungdomsklubben? Hvordan kan de se det for seg?

Ungdomsklubb

Ut av alle ungdommene vi har vært og snakket med, får vi høre at alle er interessert i en ungdomsklubb. I tillegg er alle vi har snakket med positive til å betale en viss inngangspris.

– Bare det holder seg under femtilappen, sier Emma Andersen og legger til hvordan en slik ungdomsklubb godt kan forbedre skolemiljøet både på og utenfor skolen.

Vi intervjuet også noen åttendeklassinger. De påpekte at det hadde vært kult med et bra lydanlegg for å kunne spille av musikk. De foreslo en billig inngangspris på klubben, sånn at den kan holde seg gående. Det er fint at vi ser at tenåringene engasjerer seg og er villige til å betale en liten sum for å bevare klubben.

10, 20 kroner er vel en grei sum å betale, legger David fra åttende klasse til.

Ekstra inntekter

Emma Andersen og Casper Branting er veldig positive til ungdomsklubben, og mener det er veldig bra å ha en del aktiviteter man kan holde på med. De nevner også at ting som Airhockeybord kan gi klubben ekstra inntekter. En kiosk kunne også vært aktuelt, og blir nevnt både fra åttende- og niendeklassinger. På den annen side mener ungdommene den kommer til å få stor konkurranse fra Coop og Kiwi på Nærsenteret.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Det hadde vært kult om det var litt som et diskotek, med bra lydanlegg og mange sitteplasser, legger Branting til, mens Emma argumenterer at det kan være andre aktiviteter som er viktigere.

Enklere å komme sammen

Hvorfor du burde bli med i ungdomsrådet?

Ungdomsrådet er fortsatt i oppstartsfasen, så hvis du blir med nå, kan du være med å definere rådet, dets rolle og dets arbeid sammen med de andre medlemmene. Neda Schulz sier hun vil prøve å få rådet i en retning slik som mange andre ungdomsråd har gått, og integrere ungdommene i valg som kommunen tar.

– I Modum fikk ungdomsrådet sørget for at ungdomsskolen fikk gratis skolefrukt, nevner Schulz.

Hun legger til hvordan ungdomsrådet kan hjelpe til med å planlegge andre typer aktiviteter og festivaler. Ungdomsrådet kan også bli kontaktet av kommunen når det er saker hvor ungdommene burde ha noe å si. Hun mener det er viktig at ungdommen enklere kan komme sammen i aktiviteter, og at ungdomsrådet kan finansiere prosjekter som volleyballbaner og tufteparker.

Rådet vil møtes regelmessig og diskutere saker som er viktig for ungdom. Har du lyst til å være med er det bare å melde seg!

Artikkelen er skrevet av Torgeir Ihle og Adrian Rod Hammerstad, elever fra Grytnes ungdomsskole som var utplassert i RHAs redaksjon i en uke.

Vil du være med i ungdomsrådet?

Meld deg på ved å ringe eller sende mail til en av lederne.

Mailer:

benjaminsolheim@hotmail.no

neda@schulzmedia.no

Tlf. Neda: 406 02 377

Kontakt en av disse for påmelding.

Artikkeltags