Gå til sidens hovedinnhold

– Ingen grunn til panikk, men ikke spis

Artikkelen er over 4 år gammel

Raymond Bakken på Tofte oppdaget den giftige piggeple i hagen. – Det er ingen grunn til panikk, men ikke spis, sier forsker Jan Wesenberg.

Bakken la ut et bilde på Facebook og fikk til svar at det var piggeple (Datura stramonium), og at det er en svært giftig plante, også ved berøring.

– Jeg oppdaget den helt tilfeldig i midten av september, og jeg har aldri sett noe liknende. Når jeg får høre hvor giftig den er, vil jeg helst bli kvitt den, men hvordan, spør han.

Brukes terapeutisk

Hele planten inneholder giftige alkaloider.

Piggeple er ifølge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som reseptpliktig legemiddel, og har omsetningsrestriksjoner, skriver Urtekildens planteleksikon.

De advarer mot selvmedisinering, da forskjellen mellom medisinsk virksom dose og giftig mengde er svært liten.

Urten må derfor brukes medisinsk bare under kyndig kontroll av kvalifisert helsepersonell, skriver de, og legger til at giften kan være dødelig ved inntak av 100–125 frø dersom ikke medisinsk behandling gis.

 

– Kommer med fuglefrø

Piggeple er et ugress fra Nord-Amerika. Den dukker opp hos oss av og til, og har vært rapportert i hele Sør-Norge. Den har hvite, trompetformede blomster og en frøkapsel som likner en kastanjekapsel.

Jan Wesenberg, som har utdannelse i biologi/ systematisk botanikk og er redaktør av Blyttia, Norsk Botanisk Forenings tidsskrift, bekrefter at dette er piggeple.

– Den kommer gjerne som frøforurensning og er velkjent under fuglebrett. Den har vært kjent hos oss i nærmere hundre år, og kom antakelig først inn med kornimport. Den har lenge primært dukket opp i landbruket; på tun, ved fjøs og låver og i havneområder. Nå er den mest vanlig i hager, sier han.

– Økologisk harmløs

– Den er ettårig med dårlig frø-overlevelse og har ingen som helst mulighet for å overleve i norsk naturlig vegetasjon. Den har null spredningspotensial, også i hager rett under der den har stått er det minimal sjanse for at den kommer igjen neste år. Økologisk er den helt harmløs, sier Wesenberg.

 

– Hold barn unna

– Det er ingen grunn til panikk. Den eneste nødvendige forholdsregelen med piggeple er å ikke spise den, og å være litt varsom hvis det er barn i hagen. Fortell dem at den er giftig, hold små barn unna eller fjern den. Det er ikke noe problem å ta på den med bare hender. De fleste er ikke redd for å ta på sigaretter eller snus uten hansker, og dette er en nær slektning av tobakk. Det er ikke noe behov for brenning eller annen spesiell destruksjon. Bare ikke spis den. Min anbefaling er å være glad for den og nyte synet, for det er en morsom plante med vakre blomster og særpregede frukter. Neste år er den garantert borte, avslutter Wesenberg.

Hagekyndige RHA har vært i kontakt med har observert at enkelte frø kan ha spireevne særlig etter en mild vinter, så vil du definitivt ikke ha den igjen anbefaler de at frøkapslene brennes.

Les også: Her er det full mobilisering i sneglekrigen

Les også: En urørt grav ved Hyggen?

Les også: Felte fredet tre - nå er hundre og ett ute

Kommentarer til denne saken