– Aldri vært så ekstremt før

UTRYKKINGSKLAR: Brannsjef Nils Georg Nordskar i Hurum oppfordrer folk til å utvise stor aktsomhet i forhold til bruk av ild og potensielt brannfarlige gjenstander.

UTRYKKINGSKLAR: Brannsjef Nils Georg Nordskar i Hurum oppfordrer folk til å utvise stor aktsomhet i forhold til bruk av ild og potensielt brannfarlige gjenstander. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Brannfaren er for tiden ekstremt høy. Brannvesenet minner om aktsomhetsplikten og oppfordrer til ekstra varsomhet i situasjoner man vanligvis ikke forbinder med brannfare.

DEL


– Jeg kan ikke huske at det noen gang har vært så tørt, sier konstituert brannsjef i Hurum brannvesen, Nils Georg Nordskag.

Han beskriver skogbrannfaren som ekstrem høy.

Onsdag måtte brannvesenet rykke ut til en brann på Tofte, der flere hytter var sekunder fra å ta fyr. En gressbrann, trolig forårsaket av gnist fra en strømledning, spredde seg lynraskt og brente av halve trappen til en av hyttene. Takket være iherdig innsats fra naboer, brannvesen og helikopter, klarte man å avverge en større brann der flere hytter kunne gått tapt.

–Det var flaks at det ikke blåste mer. Hadde gressbrannen inntruffet et par timer senere, kunne brannen fått katastrofale følger for hyttene i området, sier Nordskag.

Les også: Lyngbrann

Gnist og glo

Nesten sammenhengende tørt og uvanlig varmt vært siden 10.mai gjør at situasjoner som vanligvis er ufarlig nå kan få alvorlig følger.

– Et gnist fra en strømledning og et glo fra en sigarettsneip kan være nok til å starte en brann. Vær også obs på at visse strømkrevende hagemaskiner kan være farlige i disse tider, sier brannsjefen, og nevner bruk av vinkelsliper i nærheten av tørt som et eksempel.

Han oppfordrer også folk til å utvise forsiktighet ved grilling hjemme.

Gassgrill er tryggere enn kullgrill, men husk å vaske av fettoppsamleren jevnlig. Griller du med kull, vent gjerne til dagen etter for å sikre at kullene er kalde før grillen tømmes.


Trenger langvarig regn

Ifølge yr er det ikke ventet nevneverdig nedbør de neste ti dagene. En eventuell ettermiddagsskur er ikke nok til å redusere den ekstreme brannfaren. Ifølge Nordskag vil en skur på 10 millimeter ikke gjøre noen forskjell. En skikkelig tropeskur vil bare legge seg på overflaten av bakken og flyte vekk. Grunnvannstanden er som følge av langvarig tørke og varme svært lav, noen som også påvirker til ytterligere tørrere grunn.

– Vi trenger flere dager med jevnt regn, slik at det siger ned i grunnen, understreker brannsjefen i Hurum.


Tips for å unngå brann:

  • Griller du med kullgrill, vent til kullet er kaldt før du tømmer grillen.
  • Griller du med gassgrill, fjern fettoppsamlinger under/i grillen etter bruk.
  • Ikke sneip røyken i blomsterbed eller blomsterkasser.
  • Ikke røyk/bruk fyrstikker i nærheten av tørt gress.
  • Vær forsiktig ved bruk av maskiner som kan kaste gnist.
  • Følg rådene over og utvis ekstra aktsomhet hvis det blåser mot bebyggelse eller lett antennelige objekter.
Artikkeltags