Gå til sidens hovedinnhold

Cruiseskip for fulle seil

Artikkelen er over 5 år gammel

Søndag kveld observerte fotograf Bjørn Nysveen et merkverdig skip som seilte forbi Filtvet. Det viste seg å være et av verdens største seilende cruiseskip.

– Båten heter Wind Surf og har plass til 308 passasjerer. Denne seilyachten kan besøke små gjemte havner og vakre bukter hvor større cruiseskip ikke kan legge til. Jeg syntes den likner en hybrid, sier Bjørn Nysveen.

Et av verdens største

På Wikipedia finner vi flere opplysninger om skipet, som ser ut som en krysning av en stor yacht og ei seilskute.

Skipet ble sjøsatt i Frankrike i 1989 under navnet Club Med 1. Hun tok jomfruturen i 1990 og seilte for Club Med-rederiet i åtte år.

I 1998 ble hun solgt til rederiet Windstar Cruises og omdøpt til Wind Surf. Rederiet har flere liknende, mindre skip, men Wind Surf er et av verdens største seilende cruiseskip.

Datastyrte seil

Wind Surf har 154 lugarer, som alle er utvendige, og passasjerene har tilgang til broen.

Skipet er registrert på Bahamas, og er på i underkant av 15 000 tonn. Det har en lengde på 187 meter, og er blant de mindre cruiseskipene som har besøkt Oslo i sommer, i motsetning til Queen Mary 2 som kommer 15. september. Det er nesten dobbelt så langt og har ti ganger mer tonnasje.

Femmasteren Wind Surf har fire dieselelektromotorer og datastyrte seil.

Mange av RHAs lesere tipset redaksjonen da båten passerte Hurumlandet, og vi er enig med med dem alle: Dette var et uvanlig, men flott syn.

Kommentarer til denne saken