Gå til sidens hovedinnhold

Drømmer om å dra til Russland for stamcellebehandling

- Eneste utvei, sier MS-rammede Tomas Henden:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tomas Henden fikk diagnosen MS for fire år siden. Nå håper han å få reise til Russland for å få stamcellebehandling. Derfor har svigerinnen startet innsamling i håpom at han skal få dra.

– Jeg synes det er så tragisk at Tomas, som bare er unge mannen, er så syk at han ikke klarer å jobbe og ta seg av sine to barn. Derfor har jeg startet en spleis for å hjelpe han å finansiere stamcellebehandling i Russland, sier svigerinne Tatjana Bjørnstad, og håper mange flere vil være med å bidra.

www.spleis.no

I løpet av kort tid må Tomas Henden finansiere turen. Han har fått behandlingsstart 23. mai.

30 dager

Behandlingen i utlandet går over 30 dager og koster 500 000 kroner. Den må han dekke av egen lomme. Utfordringen er at Henden må låne pengene.

– På spleis.no har vi derfor opprettet en spleis som heter «Hjelp oss med å hjelpe Tomas mot MS». Han fortjener at vi gjør det vi kan for å hjelpe han å få behandling uten å måtte ta opp dyre lån i tillegg til huslånet, sier hun.

– Vil være frisk

Tomas fikk diagnosen i 2014. Den første tiden var han ikke så veldig syk.

– Det begynte med at jeg ble så fort sliten, og ukoordinert. Jeg som alltid har vært i aktivitet både hjemme og på jobb, orket ingen ting. Nå blir jeg sliten bare jeg bretter sammen en bunke tøy, sier han.

Det eneste han ønsker er å bli frisk og kunne fortsette å jobbe.

– Med stamcellebehandling har jeg en stor sjanse for å bli frisk, og kanskje klare å reversere nerveskadene, sier han, og viser til statistikk som sier at 80 prosent av dem som får behandlingen blir bedre etterpå.

– Jeg hare snakket med folk som har fått behandlingen. En var sengeliggende, og nå er han frisk. Det er jo alltid en risiko, men jeg har ingen tin gå tape om jeg kan bli bedre, sier han.

Les også: C3 Kiropraktorklinikk har flyttet

Hastebehandling

I februar ble Tomas brått dårligere. Han fikk et kraftig MS-anfall, og ble satt ut av spill.

– På sykehus fikk jeg intravenøs behandling med kortison som dempet virkningen av anfallet. At det kunne hjelpe hadde ingen lege fortalt meg før min fysioterapeut rådet meg til å dra på legevakta og bli langt inn på sykehus, forteller han.

Behandlingen hjalp, og nå føler han seg bedre enn på lenge.

– Nå har jeg en veldig god periode, men min beslutning om å dra til Russland står ved lag. Det er bare så trist at det ikke er mulig for alle med MS å få behandling i Norge, når det hjelper. Her får jeg bare tilbud om dyre bremsemedisiner. For meg føles det som siste utvei å dra til Russland, sier han.

Les også: Det er nå enighet om at Brit Prynmo trenger fast døgnplass, men det er ingen ledige omsorgsboliger

– Rørende

Derfor er han takknemlig for alle som så langt har bidratt med penger til behandlingen. På spleis.no har 68 givere bidratt med 27 800 kroner. Sammen med bidrag via vipps og direkte til konto har han fått over 40 000 kroner.

– Det er fantastisk at jeg har folk rundt meg som vil gå i bresjen for meg, og at folk som nesten ikke kjenner meg vil bidra

med penger slik at jeg kan reise, sier han takknemlig.

– Det er rørende, sier Tomas.

Les også: De har forpliktet seg til å bidra til et «Demensvennlig samfunn»

Utprøvende behandling

Autolog stamcelletransplantasjon (HSCT) gjøres i dag ved MS på noen pasienter som har en aggressiv sykdom som ikke kan kontrolleres med godkjente bremsemedisiner.

Behandlingen består i å tvinge stamceller fra beinmargen ut i blodbanen der de «høstes».

Cellene fryses ned og gis tilbake til pasienten etter en kraftig immundempende behandling med cellegift som slår ut immunsystemet.

I de påfølgende uker danner stamcellene et nytt immunsystem, forhåpentligvis uten den «programmeringsfeilen» som det gamle systemet hadde. Behandlingen er foretatt på over 600 personer med MS i Europa og har vist svært god effekt.

MS

Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet, det vil si hjerne og ryggmarg.

Sykdommen vises i form av attakker, som gir forskjellige symptomer. Noen får symptomer bare én gang, så går symptomene tilbake. Andre kan bli sterkt handikappede.

Multippel sklerose (MS) er en kronisk betennelsessykdom der kroppens eget immunsystem angriper vev i hjernen og ryggmargen.

Det finnes tre hovedtyper av MS: Attakkvis MS, primær progressiv MS og sekundær progressiv MS. Forløpet varierer betydelig.

Det er vanskelig å forutsi sykdomsforløpet for den enkelte. Sykdommen kan utvikle seg svært forskjellig fra person til person.

Man regner i dag med at om lag 11.000 personer i Norge har MS. Over dobbelt så mange kvinner som menn har sykdommen.

Kommentarer til denne saken