(Laagendalsposten)

Når 1. mai sammenfaller med en helg, er det nok mange som vil stelle litt på eiendommen sin. Det igjen betyr at antall nabokrangler øker.

– Tujahekker klippes, trær sages ned og søppel tømmes ulovlig til naboenes store forargelse. Langhelgen vi står foran er en av de største helgene for nabokrangling i året, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige forsikring.

Stridens kjerne

Naboer krangler hele året, men 1. mai-helga peker seg ut. I løpet av et år krangler vi med naboen for rundt 30 millioner kroner. Det viser tall fra Gjensidige og Finans Norge.

– På våren er det særlig beplanting og trær det krangles om. Men også grensedragninger mellom eiendommer, veirettigheter og nye bygg nær eller over nabogrensen, er betente saker, uttaler Eklo.

Dersom saken går til retten, begynner kostnadene å løpe. Men rettshjelpsforsikring er inkludert i innboforsikringen, og kan være med å dekke utgiftene.

 

– I gjennomsnitt koster en nabotvist rundt 40 000 kroner, men enkelte saker kan bli mye dyrere. En kan maksimalt få dekket 100.000 kroner til rettshjelp via forsikringen, påpeker Pål Rune Eklo.

Nabovarsel

Ifølge grannelova må du varsle naboen når du går i gang med for eksempel planting, graving eller bygging. Når du bygger uten å søke, er det ingen krav om at du sender formelt nabovarsel til de rundt deg, men ifølge grannelova må du likevel snakke med naboen.

– Noe så enkelt som å varsle naboene og ta en prat før en setter i gang med endringer, kan i mange tilfeller være med på å senke konfliktnivået eller løse saken helt, sier Eklo. (ANB)

Historier fra virkeligheten:

  • En mann i Oslo-området kledde seg ut med hatt og frakk, snek seg over til naboen, klatret opp i det store bjørketreet og saget av toppen som sperret for sola til sin egen bolig. Selv med forkledning ble mannen avslørt, og naboen ikke særlig blid.
  • Ny nabo flytter inn og går umiddelbart løs på den store tujahekken som sperrer for utsikten. Halvt ute i nedkappingen av hekken høres et hyl fra nabokona, som gjennom mange årtier har pleiet tujahekken for at den nettopp skal skjerme for innsyn. 
  • En huseier hadde en uenighet med naboen om utsikten fra huset sitt. Krangelen utartet så mye at naboen illsint dumpet et lass med søppel for å hindre utsikten enda mer.
  • Hytteeieren har en tomt med mange trær som skjermer for innsyn, vær og vind til hytta. Når hytteeieren kommer tilbake etter et tids fravær, oppdager han til sin forferdelse at skogeieren har hugd ned alt av trær og hytta står naken tilbake.
  • Ved salg av ei hytte var nabobonden så uenig i salget at han plasserte 20 rundballer i eiendomsgrensen den dagen visningen skulle være. De omringet hytta og sperret utsikten. (ANB)