Venner reddet kirken fra forfall

GODE HJELPERE: Randi Sæthre Olsen i Kongsdelene kikres venner har begynt å tro på eventyr etter at to gode hjelpere har trådt til. Hun gir hjelperne Morten Tangen og Christian Størmer som egentlig hører til Hurum kirkes venner en stor takk.– Uvurderlig hjelp, sier hun.

GODE HJELPERE: Randi Sæthre Olsen i Kongsdelene kikres venner har begynt å tro på eventyr etter at to gode hjelpere har trådt til. Hun gir hjelperne Morten Tangen og Christian Størmer som egentlig hører til Hurum kirkes venner en stor takk.– Uvurderlig hjelp, sier hun.

Artikkelen er over 5 år gammel

– Skal vi unngå omfattende reparasjoner må det vedlikeholdes, sier Christian Størmer og Morten Tangen som har stått i spissen for et omfattende vedlikeholdsarbeid på Kongsdelene kirke.

DEL

Kongsdelene kirke sto i fare for å råtne opp fra bunnen av. Omfattende vannlekkasjer fra tak og takrenner sørget for et jevnt tilsig av vann som har forårsaket store råteskader på kirkebyggets fundament.

– Det lakk fra taket, og vann fra takrennene rant ned langs veggene og under kirkebygget. Det har ført til at flere bunnstokker var i ferd med å råtne opp, sier Tangen.

– I framtida er det viktig å se etter tegn som kan føre til skade, sier Størmer, og mener folk må si fra når de ser det renner vann fra feil sted.

– De som jobber ved kirkene må gi beskjed slik at unødvendig skade kan hindres, sier han.

Nå står Kongsdelene kirke og bokstavelig talt skinner i sola, med nymalte vegger og ikke minst tett tak.

– Fantastisk

– Vi fryktet at kirken måtte stenges som følge av råteskadene, sier Elisabeth Fosen i Kongsdelene Menighetsråd, som har kommet innom for å se de omfattende reparasjonene.

– Det er gjort en omfattende og fantastisk jobb her. Det er nesten ikke til å tru, sier hun, og takker «kirkevennen» som har stått på.

Dugnad

Det meste av reparasjonsjobben er gjort på dugnad, og noe er gjort av innleide fagfolk.

– Dette er helt fantastisk, sier Randi Sæthre Olsen i Kongsdelene kirkes venner.

Tidligere i år ble det arrangert et fellesmøte med alle kirkevenneforeningen i Hurum med tanke på felles innkjøp.

– Knut Kristiansen i Filtvet kirkes venner sa vi får hjelpe hverandre, og så dukket disse to opp. Størmer og Tangen har virkelig stått på for oss selv om de hører til Hurum kirkes venner. Jeg har aldri trodd på eventyr, men jobben og hjelpen vi har fått er virkelig et eventyr, sier Olsen, og gir dugnadshjelpen en god klem.

Hun framhever også Egil Pedersen som tok oppfordringen om å få kirkeporten fikset og på plass igjen etter vinterens herjinger.

– Vi har fått mye god hjelp, sier hun.

Ekspertise

Størmer og Tangen utgjør stor ekspertise på fagområdet kulturminner og bygg.

– For meg er det viktig å ta vare på det kulturminnet kirke representerer, sier Størmer.

Tangen på sin side har brukt et år med etterlønn som frivillig vedlikeholdsarbeider på kirkene.

– Jeg jobbet i DNBs eiendomsavdeling som nå er nedlagt. Planen var egentlig å jobbe med noen annet, men da jeg ble oppfordret til å hjelpe til med kirkene sa jeg ja. Det har vært et meningsfylt arbeid for meg, sier han.

Takket være de to karenes kunnskap og kontakter har det blitt kjøpt inn materialer og annet til en helt annen pris enn det venneforeningen selv ville klart.

– Vi har brukt om lag 170 000 kroner til reparasjoner på kirken, samt sørget for et alarmanlegg samvirker både ved innbrudd og brann, sier han.

Det er tettet taklekkasjer og skiftet takstein. Det er lagt nye takrenner, skiftet ut råtne bunnstokker og lagt nye vannbrett av godt materiale. Veggpanel er skiftet og maurene har måttet finne seg nytt bosted.

– Vi har selvfølgelig hatt et nært samarbeid med riksantikvaren i arbeidet, sier Størmer.

Litt igjen

Dugnadsgjengen har vært nøysomme med utgiftene. Potten som venneforeningen har samlet inn sammen med en kommunal bevilgning på 200 000 kroner er langt fra brukt opp.

– Restbeløpet håper vi å kunne overføre til vedlikehold på Holmsbu kirke, men eksakt hvor mye det blir gjenstår å se, sier Tangen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken