Åpen dag i hinduistisk tempel

RELIGIØS TEMPELDANS: Richa Chandra danser en religiøs tempeldans som er en bønn til guden Vishnu.ALLE FOTO: PER D. ZARING

RELIGIØS TEMPELDANS: Richa Chandra danser en religiøs tempeldans som er en bønn til guden Vishnu.ALLE FOTO: PER D. ZARING

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Sist uke åpnet hindutempelet i Slemmestad dørene og inviterte interesserte inn på omvisning, foredrag, dans og enkel bevertning.

DEL

Tempelet, som tilhører det hinduistiske trossamfunnet Sanatan Mandir Sabha, ble innviet i 1997. Trossamfunnet har rundt 1800 medlemmer fordelt over hele østlandsområdet.

Det er åpent hver dag og har seremonier en gang i måneden.

Få nordmenn

Chandra Mohan Bhandari sitter på en lav platting og holder foredrag på engelsk om fredelig sameksistens gjennom vedisk filosofi i flerkulturelle samfunn. Han har tidligere vært Indias ambassadør i flere land.

Det er bare en håndfull nordmenn til stede. Halvparten forlater stedet etter foredraget og noen nye kommer til.

Religiøs dans

I hinduismen er det flere religiøse danser til ære for gudene, og klassisk indisk dans har også gjerne opphav i disse. Typisk for dansene er at de har fastlagte øye- og håndbevegelser som bidrar til å fortelle en historie.

Richa Chandra fra Skjetten viser en dans som er en bønn til guden Vishnu.

Etterpå er det en bønneseremoni ledet av tempelets prest, som er den eneste fast ansatte hindupresten i mils omkrets.

Smakfullt og enkelt

Etter seremonien inviteres alle til å gå i rekke bak alteret med gudestatuene. Ved utgangen sitter presten og deler ut en blanding nøtter og tørket frukt til de som vil ha.

Dagen avsluttes i et tilstøtende rom der det serveres et enkelt måltid med ris, en type linsegryte og lettstekte grønnsaker. Alt er smakfullt, svært lett krydret og absolutt ingen utfordring for selv en sart, nordisk gane.

" Vi trenger kunnskap om andre religioner.

ARNE KITTANG

Slemmestad

– Fint konsept

Arne Kittang fra Slemmestad har bodd flere år i India og kjenner godt til tradisjonene der.

– Seremonien er et uttrykk for en tro på det guddommelige, og essensen ser vi jo også i mange andre religioner. Dette var et veldig fint konsept. Det vi trenger i dag er kunnskap om andre religioner, og kunnskap er med på å bryte ned barrierer, sier Kittang.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken