KrF sikret storfylket Viken

MØTTES: Fylkesordførere på pressemøte i Galleri Oslo tidligere i år. Fra venstre: Ole Haabeth (Østfold), Anette Solli (Akershus) og Roger Ryberg (Buskerud).Foto: NTB
Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

MØTTES: Fylkesordførere på pressemøte i Galleri Oslo tidligere i år. Fra venstre: Ole Haabeth (Østfold), Anette Solli (Akershus) og Roger Ryberg (Buskerud).Foto: NTB Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

KrFs stemmer kunne ha stanset den nye storregionen Viken, men slik blir det ikke. Dermed går det mot sammenslåing av Buskerud, Akershus og Østfold.

DEL

Viken ble vedtatt at Stortinget før sommeren, men opposisjonen ønsket omkamp om sammenslåingen og har fridd til KrF. Partiet vender imidlertid tommelen ned for forslaget, bekrefter KrFs kommunalpolitiske talsperson Torhild Brandsdal overfor Aftenposten.

Borgerlig flertall

KrF sikret sammen med Venstre, Frp og Høyre flertall for regionreformen i juni, selv om partiet i utgangspunktet ikke ønsket den nye storregionen Viken som vil få mer enn 1,2 millioner innbyggere.

Partiet viser også nå til at man «i respekt» for enigheten mellom partiene tidligere i år om regionreformen ikke vil «fremme eller stemme for noen reverseringer eller endring av den nye fylkesstrukturen som Stortinget vedtok 8. juni 2017, skriver avisen.

I merknadene sine framholder KrF at de nye regionene må tilføres flere oppgaver når de ser dagens lys i 2020.

KrF, sammen med Venstre, var initiativtager til regionreformen og fikk overtalt Høyre og Frp til å være med. Men selve Viken-konstellasjonen var ikke KrFs primærstandpunkt.

KrFs fylkesledere i Buskerud og Østfold har ønsket å oppheve Viken-vedtaket, men fikk ikke støtte i egen stortingsgruppe. De ville heller at vestre del av Akershus gikk sammen med Buskerud, mens resten gikk sammen med Østfold.

Les også: Nå skal valget tas om Viken

– Beklagelig

– Det er beklagelig og veldig skuffende at KrF ikke hadde ryggrad til å reversere Viken-konstruksjonen eller utrede en annen inndeling av kjemperegionen, sier Arne Nævra som representerer Buskerud SV på Stortinget.

– Knut Arild Hareide sa tidlig at han syns dette var en lite heldig sammenslutning – med tre fylker spredt på begge sider av Oslo. Lenge har det ligget litt i kortene at KrF ville snu fra enigheten mellom de borgerlige i vår og innse galskapen i mammutregionen, sier Nævra.

Hans parti ønsket at fylkenes egne ønsker skulle være avgjørende. Det ville betydd at Buskerud, Akershus og Østfold ville bestått som egne fylker. Nævra undrer om ikke Viken er en pris KrF må betale i forhandlingene om hjertesaker i budsjettforhandlingene.

Artikkeltags