Eksproprierer deler av 16 eiendommer i Åros: - Dette kunne vært unngått

VEI: Veien opp til Fiskekroken skal oppgraderes i tillegg til at det skal anlegges ny vei. Det har skapt debatt og flere grunneiere forsøker å unngå ekspropriasjon.

VEI: Veien opp til Fiskekroken skal oppgraderes i tillegg til at det skal anlegges ny vei. Det har skapt debatt og flere grunneiere forsøker å unngå ekspropriasjon. Foto:

Kommunestyret i Røyken har avvist klager fra åtte beboere langs veien Fiskekroken, som vil få deler av eiendommene sine ekspropriert.

DEL

Allerede i oktober i fjor vedtok kommunestyret å tvangsinnløse deler av hele 16 eiendommer i Åros. Bakgrunnen er at Røyken Eiendomsutvikling AS (REU AS), som eies av kommunen, og Naturbetong AS skal oppgradere en vei opp til Fiskekroken, samt opparbeide ny vei som skal være atkomst til et nytt byggefelt.

Søknaden om samtykke til ekspropriasjon omfattet totalt 16 av 27 eiendommer som vil bli berørt ved opparbeidelse av veien. Det er inngått frivillig avtale med 11 av grunneierne.

Advokatfirmaet Salomon Johansen AS har på vegne av åtte grunneiere påklaget vedtaket om tvangsinnløsning. Med 24 mot tre stemmer avslo kommunestyret klagen. Det betyr at saken går videre til Fylkesmannen for endelig avgjørelse.

Men det ble likevel debatt om saken i kommunestyret.

- Absolutt siste utvei

- Ekspropriasjon bør være absolutt siste utvei, sa Espen Hansen Aspås (Frp) som foreslo å utsette saken blant annet fordi det ikke gikk fram av sakspapirene når siste tilbud fra REU AS kom til beboerne. Rådmannen kunne heller ikke svare på dette i møtet.

- Jeg kunne tenke meg å vite om det er gitt et skriftlig tilbud og om tilbudet er rimelig eller ikke. Det er relevant for saken - ikke minst hvis saken skulle havne hos domstolene, sa Hansen Aspås. Men utsettelsesforslaget hans fikk kun fire stemmer, tre fra hans eget parti og en fra SV.

Dermed ble det realitetsbehandling av klagen, og Frp-representanten fortsatte sin agitasjon og sa blant annet at det er betenkelig at vi eksproprierer 16 eiendommer.

Har tatt 15 år

- Når REU AS har jobbet med saken i 15 år uten å komme til en løsning, så lover ikke dette bra. Det er synd, for REU har både kompetanse og økonomi til å få dette til i samarbeid med grunneierne, sa han og tvilte på om grunneierne har vært klar over at de har vært i en reell forhandlingssituasjon. Hansen Aspås synes også det er merkelig at det ikke er vurdert en annen atkomst til det nye byggefeltet via Hurum, nå som det snart er èn kommune.

Han foreslo at klagen skulle tas til følge og at REU skulle gå i dialog med grunneierne i tillegg til at det vurdres annen atkomst fra Hurum-siden og at REU setter sitt byggeprosjekt på vent, men forslaget fikk bare tre stemmer.

Les også: Egentlig ville ikke butikksjefen ha post i butikk - nå er de kåret til regionens beste 

Kun en kvadratmeter

Erling Nilsen (H): - Vi er heller ikke glad i ekspropriering, men saken har pågått i mange år, og jeg kan huske at REU har strukket seg langt økonomisk og brukt mange metoder av det positive slaget for å komme til løsninger.

Nilsen pekte også på at det er noen av grunneierne som kun skal avstå en kvadratmeter.

- Det er små snutter og noen får til og med noe tomt tilbake. Ser vi bort fra den største grunneieren som avstår 3,7 mål, så er det i snitt veldig små tomter som skal avgis for å få denne veien, sa han.

Børre Pettersen (Ap) sa at folk i Arbeiderpartiet ikke får vondt i magen av ekspropriering, hvis det er behov for det.

- Dette er en klagesak som kommunestyret har behandlet tidligere. Vi opprettholder vedtaket og sender det videre til Fylkesmannen. Det er det mest ryddige, sa han.

Dermed er klagen avvist av kommunestyret, og saken går til Fylkesmannen i Oslo og Viken for endelig behandling.

Les også: Politiet ber folk passe på snøfreserne sine etter flere tyverier

Artikkeltags