Hevder Buskerud slås sammen med Akershus og Østfold

SJEFEN FOR REGIONINNDELINGEN: 
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

SJEFEN FOR REGIONINNDELINGEN: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ifølge NRK og Aftenposten er regjeringspartiene enige om ti nye regioner som skal erstatte fylkene fra 2020.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMEN: For Buskeruds del betyr dette sammenslåing med Akershus og Østfold, i en ny region som får navnet «Viken».

Det er Aftenposten og NRK som begge melder dette tirsdag kveld. Totalt skal dagens 19 fylker reduseres til ti regioner, pluss Oslo.

Buskerud, Akershus og Østfold har tidligere fremforhandlet en avtale, hvor det blant annet inngår at Lillestrøm skal være administrasjonssenter og Østfold skal ha fylkesmannsembetet. Buskerud skal ha det strategiske ansvaret for utdanningssektoren.

Men da denne avtalen skulle behandles i de tre fylkestingene, var det bare Buskerud som ønsket en Viken-region slik den ser ut til å bli. Fylkestinget i Buskerud sa ja med overveldende flertall før jul. I både Akershus og Østfold den tilsvarende avstemmingen «nei».

For Akershus sin del var det et vilkår at Oslo skulle bli med, men slik ser det altså ikke ut til å bli, ifølge Aftenposten og NRK. Østfold, på sin side, ville ikke ha med seg Buskerud.

Ifølge NRK og Aftenposten blir Vestfold og Telemark én region. Skulle det skje, har Sande, Hof og Holmestrand allerede annonsert at de vil søke seg til den nye Viken-regionen.

– Jeg føler meg ganske trygg på at Viken kommer, men med noen grep, sa fylkespolitiker Rune Kjølstad (H) til Drammens Tidende i midten av januar.

Grepene han siktet til var blant annet at Oslo skulle være med den nye regionen på noen vesentlige områder, som for eksempel kollektivtrafikk.

Det er ventet at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) kommer med sitt endelige forslag til regioninndeling en gang før påske. De nye regionene skal etter planen tre i kraft fra 1. januar 2020.

Nye regioner

Etter det Aftenposten og NRK forstår er de fire samarbeidspartiene enige om disse ti regionene:

  • De tre nordligste fylkene skal reduseres til to. Grensene skal fastsettes senere, og avgjørelsen skal tas regionalt.
  • Telemark og Vestfold går sammen i én region.
  • Buskerud, Akershus og Østfold blir til ny Viken-region.
  • Aust-Agder og Vest-Agder blir til ett Agder.
  • Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag blir ett Trøndelag.
  • Hedmark og Oppland blir til region Innlandet.
  • Hordaland og Sogn og Fjordane blir til region Vestlandet.
  • Møre og Romsdal blir som i dag.
  • Rogaland blir som i dag.
  • Oslo blir som i dag.

Artikkeltags