Advarer mot dødelige giftampuller langs Oslofjorden

Oscarsborg festning på søndre og nordre Kaholmen. 1998. Drøbaksundet, Oslofjorden. Askholmene i bakgrunnen. Nedlagt festning, kystartilleri. Torpedo herfra senket tyske Blucher under andre verdenskrig. Frogn, Follo, Akershus. 
 Foto: © Øystein Søbye / NN / Samfoto

Oscarsborg festning på søndre og nordre Kaholmen. 1998. Drøbaksundet, Oslofjorden. Askholmene i bakgrunnen. Nedlagt festning, kystartilleri. Torpedo herfra senket tyske Blucher under andre verdenskrig. Frogn, Follo, Akershus. Foto: © Øystein Søbye / NN / Samfoto Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Brannvesenet advarer etter at ampuller med det som trolig er gift fra 2. verdenskrig, er funnet ved Oslofjorden.

DEL

– Det er en klar ampulle på 6-7 cm som inneholder diverse midler som ble brukt som et måleinstrument av tyskerne under krigen for å påvise stridsgasser. Derfor går vi ut ifra at alle ampullene er giftige. Ikke alle like giftige, men en av typene kan inneholde dødelig gift, cyanid, forteller brannsjef i Hurum, Nils Georg Nordskag til NRK.

Han regner med at det vil bli funnet flere ampuller på Hurumlandet og andre steder langs kysten i løpet av sommersesongen og sier at det er viktig at man ikke rører ampullene, men sikrer stedet og varsler politiet.

I tillegg til på Tofte har det også i løpet av året blitt funnet ampuller i Mandal og i skjærgården i Vestfold.

Ifølge Forsvarets forskningsinstitutt er alle ampullene giftige. De farligste inneholder kaliumcyanid. Stoffet gir øyeblikkelig lammelse av åndedrett. Et inntak av 50 mg kan være dødelig. En ampulle inneholder ca. 80 mg.

I kveld blir det nye actionscener utenfor Nesodden 

Artikkeltags