Vil ha telefonkiosk i Sætre sentrum

John Arntsen har stor lidenskap for den norske telefonkiosken. Nå ønsker den selvutnevnte telefonkioskgeneralen å få tilbake en kiosk i Sætre sentrum.

John Arntsen har stor lidenskap for den norske telefonkiosken. Nå ønsker den selvutnevnte telefonkioskgeneralen å få tilbake en kiosk i Sætre sentrum. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Jon Arntsen har brent for den norske telefonkiosken i over 30 år. Nå vil han ha telefonkiosk i Sætre, og kommunen stiller seg positiv.

DEL

De fleste av oss har gått over til å bruke mobiltelefoner for mange år siden, men ifølge Jon Arntsen fra Sætre er det fortsatt mange telefonkiosker rundt om i Norge som blir godt brukt.

– De er fortsatt populære selv om det er en døende teknologi. Vi lever i en digital verden, men jeg opplever at telefonkiosken binder to teknologitider sammen, sier Arntsen.
Han startet yrkeskarrieren med å arbeide som feilretter på telefonkiosker for Telenor, eller Televerket som det het den gang.

– Siden da har jeg vært forelsket i disse telefonkioskene. Det har noe med designet å gjøre, og for meg er dette rent kunstverk, sier Arntsen.

Følg Røyken og Hurums Avis på Facebook.

Vernet av Riksantikvaren

Pensjonisten fra Sætre har selv en av de røde telefonkioskene hjemme i hagen. Selve kiosken er kanskje ikke så gammel, men innmaten har mer historisk sus over seg.

– Jeg har installert den første telefonen som kom på markedet i 1933. Vi har hatt telefonkiosker i Norge i snart 80 år, og som de aller fleste har et forhold til. Jeg husker at det var et møtested når vi var yngre. Her ringte vi opp jenter og tøyseringte til fremmede, erindrer Arntsen.

I dag er 100 av telefonkioskene i bruk vernede av Riksantikvaren. De tre siste somrene har derfor Arntsen reist landet rundt sammen med kona for å kontrollere kioskene.

– Vi merker at det er veldig mange som deler vår lidenskap. Det vi gjør når vi er ute og reiser, er å inspisere og ta en teknisk gjennomgang av telefonkiosken, sier Arntsen.

Positiv kommune

Han mener alle steder med respekt for seg selv bør ha en telefonkiosk. Derfor mener han det er på høy tid å få en kiosk utplassert i Sætre igjen.

– Når jeg flyttet til Sætre, så var telefonkiosken det første jeg så. Den sto i enden av Sætrebakken inntil bergveggen under boligområdet på Skansen. Aller helst ønsker jeg å sette den opp der den sto tidligere, men det kan bli vanskelig å få tillatelse av Statens vegvesen som eier området, sier Arntsen.

I svarbrevet fra kommunen sier virksomhetsleder Anne Berit Sørlie at de er positive til tiltaket.

– Vi har ikke tatt stilling til hvorvidt den foreslåtte plasseringen er den beste i forhold til
utviklingen av Sætre sentrum. Dette vil vi gjerne drøfte med Arntsen, skriver Sørlie.

Skaffer kiosk

For Arntsen er dette godt nytt, og han håper på en løsning med kommunen.

– Kanskje det er en bedre idé å plassere den i tilknytning til det nye administrasjonsbygget. Vi får prate sammen, så finner vi nok en løsning, sier Arntsen.

Han tror ikke det skal bli vanskelig å finne en egnet telefonkiosk. Ifølge ham har han fortsatt gode kontakter i Telenor, og det legges stadig vekk ut private telefonkiosker ut for salg.

– Forhåpentligvis kan vi få en av Telenor. Uansett vil det nok koste meg en god del å få installert og plassert ut en kiosk dersom han får grønt lys av kommune og grunneier, sier Arntsen.

Artikkeltags