Gå til sidens hovedinnhold

Vil bygge Norges høyeste bolighus

Artikkelen er over 9 år gammel

Et 70 meter høyt hus skal reise seg på Tåjeodden om Arthur Buchardt får gjennomslag for sine planer i Slemmestad. - Vi satser på et signalhus som skal sette Tåjeodden og Slemmestad på kartet, sier Buchardt og er villig til å investere rundt 500 millioner kroner.

Eiendomsinvestor og eiendomsutvikler Arthur Buchardt har lagt fram sine planer for det han kaller et signalbygg i Slemmestad. Han tror prosjektet kan bidra til at planene for «fjordbyen» Slemmestad endelig kan komme et skritt videre.

-Vi skal bygge en ny by helt fra bunnen av. Det er det ikke mange kommuner som har mulighet til, sier ordfører Rune Kjølstad i Røyken, og mener det bil bli en flott by nært Oslo.

- Innbyggertallet vokser raskt. Vi vet også at Oslo vokser, og Røyken må ta sin andel av presset utover fra byen. På sikt kan Slemmestad takle 30 000 innbyggere, sier ordføreren.

Det er noen av argumentene som har fått Buchardt til å bli med i en intensjonsavtale om utbygging på Tåje.

- Vi har vært i kontakt med mange interessante forbindelser med tanke på utvikling av Slemmestad-byen og bygge et hotell her. Rolf Mulen Karlsen fikk med seg Buchardt til et møte med oss. Han ville ikke bygge hotell, men kunne se for seg et boligbygg i Oslofjordens nyeste by, sier ordføreren uten å kunne skjule sin begeistring.

- At det endelig ser ut til å skje noe i Slemmestad er magisk bra, sier Karlsen.

Følg Røyken og Hurums Avis på Facebook.

Et men

- Da jeg sa ja til å overta stafettpinnen falt fingeren umiddelbart ned på Tåjeodden og muligheten for et signalbygg her. Snøhetta tok oppdraget med å se på området og vi ser muligheten for et «signalbygg» med boliger i 20 etasjer som første trinn, sier Buchardt.

Han tror bygget kan stå ferdig i 2015.

- Jeg er klar, men det er et men. Folk må være villig til å bo her før vi kan sette i gang, sier Buchardt.

Del på Facebook

Fra fylling til idyll

Snøhettas prosjektleder Ingebjørg Skaare ser for seg Tåjeodden som egentlig består av en fylling med skrot og betong, som et kommende rekreasjonsområde.

- Tåjeodden og bukta er en fylling som ligger idyllisk, men ubrukelig til ved fjorden. Vi vil gjøre Tåjeodden tilgjengelig. Dyrke fram den lille bukta, legge kyststien langs vannkanten, og gjøre området tilgjengelig for bading. En stor båthavn hører med. Selve bygget skal rage sammen med siloen som et «fyrtårn», sier Skaare.

Friluftsmuligheter og allmenn ferdsel langs fjorden er argumenter, utbyggerne tror veier tungt.

Del på Facebook

Bil, båt og bolig

Det 70 meter høye huset skal ha parkeringshus under bakkenivå, deretter to etasjer med offentlige arealer som kan gi rom for bibliotek og geologisenter. Deretter følger 20 etasjer med leiligheter som får utsikt både til vann og til land.
- Vi ser for oss leiligheter til en overkommelig pris, sier arkitekten.

I alt skal det gir rom for 66 leiligheter med et areal på til sammen 10 000 kvadratmeter..

- Den eneste grunnen til at vi velger å satse på et høyhus er siloen som allerede er der i forkant mot sentrum. Dessuten er det plassbesparende og miljøvennlig å bygge i høyden. Vi er også klar over at et slik hus ikke kan stå hvor som helst, men her forener det gammelt og nytt, sier Skaare.

Hun mener høyblokka vil gjøre Slemmestad til et ettertraktet sted å bo.

- Gjennom å tore og tenke nytt kan Slemmestad bli et pionersted, sier hun.

Les flere nyheter fraRHA.

Ingen frykt

Verken Buchardt eller rådmann Georg Smedhus i Røyken frykter at planene stoppes som følge av bygging i strandsonen.

- Å gjøre Tåjeodden tilgjengelig er snarere snakk om å åpne opp for allmenn ferdsel enn å privatisere, sier Smedhus.

Neste fase i prosjekter er å legge fram saken til politisk behandling. En konsekvensanalyse må til, og regulering av området.

- Et ferdig regulert område til jul i 2012 kan bli en flott julepresang, sier Skaare.

Del på Facebook