Gå til sidens hovedinnhold

Varmende sommerleir

Artikkelen er over 6 år gammel

Barnevernsleder Tor Monsen hadde regien for sommerleir på Fagertun, men han er klar på at dette ikke er et barnevernsarrangement.

Fagertun, en forholdsvis forblåst fredag. Kalenderen sier at det er juni, men den sveisgripende vinden minner mest om høstvær. For de 16 barna og ungdommene som er med på den første av forhåpentligvis flere sommerleire, betyr det fint lite.

Bading står på programmet?
Da skal det bades.
Sånn er det bare med den saken.

Samarbeidsprosjekt

Inne i selve Fagertunbygningen sitter representanter fra Lions Røyken Øst, Lions Myrahvarf og Rotary-damene i «Inner Wheel». Sammen med Monsen og hans ansatte har de fått sine oppgaver denne uken, som de ifølge barnevernslederen har oppfylt med glans.

– Det er hva som er ekstra interessant med dette tilbudet. At vi får med frivillige, som foruten å støtte arrangementet økonomisk, også er villige til å arbeide. Da ser de hva pengene går til, samtidig som det kanskje føles ekstra meningsfylt å støtte vårt arbeid økonomisk, sier Monsen.

Han gleder seg over engasjementet de involverte viser, og spesielt at hans egne ansatte får sin egen ferie fra paragrafer og lovverk og andre typiske barnevernsansatteoppgaver.

– Det er sjelden kost for dem, men de stortrives, sier Monsen.

Forebyggende arbeid

Fagertun-leiren er nok et ledd i Røyken kommunes pågående fokus på tidlige tiltak og forebygging. Hvilket har ført til at barnevernet i dag har flere ansatte og lavere budsjetter enn hva de hadde tidligere.

– Det er så utrolig viktig å komme på banen så tidlig som mulig. Det er billigere på sikt, men for barna betyr det så mye mer, siden vi kan hjelpe dem tidligere, sier barnevernslederen.

Når det gjelder Fagertun-ferien har han klare målsettinger om hvordan denne uka kan benyttes best mulig.

– For meg handler det om samspillet mellom gutter og jenter, men også integreringen av minoritetsbarn. Å gjøre dette riktig betyr også at å ta inn barn som ikke er «barnevernsbarn», slik at de ser de ikke er alene. Her møter de framtidige venner, og vi kan sluse dem inn i andre organiserte tilbud hvor de kan være sammen med andre. Det er hele vitsen, og spesielt når vi ser hvordan tidligere barnevernsbarn figurerer på statistikker. Vi vil bryte den sirkelen, sier Monsen.

Innholdsrik uke

I løpet av uka har de 16 barna fått oppleve mye, og kanskje mer, enn hva de så for seg forut for sommerferien. Programmet har vært like variert som barna som har deltatt.

Foruten oppholdet på selve Fagertun, har det nemlig blitt både turer til Oscarsborg for å se litt nærmere på det historiske festningsverket i fjorden, samt en rundtur i sølvgruvene på Kongsberg. Men siden barn skal være barn, har det også vært nok av bading, fisking, båtturer, grilling og i det hele tatt det som skaper en fornøyd ungdom når sommeren er over oss.

– Alle har storkost seg, og det viser at det fungerer som det skal, sier Monsen.

Bygge ut

På sikt ønsker han å bygge ut tilbudet, som for ordens skyld er en generell tiltaksbase og ikke bare for barnevernet.

– Selv om det er jeg som har hatt ansvaret, og det er vi som styrer det, så er ikke dette et barnevernstiltak. Dette skal gi alle som trenger det en god sommeropplevelse, og er et tverrfaglig tiltak, sier han.

Han håper det skal kunne gå an å få inn enda flere barn enn de 16 som var med i år, og at det attpåtil skal kunne gå over flere dager.

– Det som er så utrolig viktig å huske på er at de barna som sliter, har det tøft også utenfor denne uka. Så kanskje vi kan få til en uke før sommerferien også, grubler Monsen.

I vannkanten skrles og skrikes det. Vannet var kanskje ikke så varmt som det var håp om, men til erstatning er det nok av hjertevarme på Fagertun.

Kommentarer til denne saken