Sprenger for miljøet

Walter Frei gjør klar sprengstoffet som ble brukt under helgens tester i Svelvikryggen.

Walter Frei gjør klar sprengstoffet som ble brukt under helgens tester i Svelvikryggen. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Denne helgen har over 250 sprengladninger gått av på Verket i Hurum. Dette skjer som et ledd i SINTEFs CO2-lagringsprosjekt i Svelvikryggen.

DEL

Som RHA har skrevet om tidligere, samarbeider SINTEF med Frankrike om et prøveprosjekt i Hurum, og seniorforsker Eyvind Aker ved Norges Geologiske institutt, er med i prosjektgruppen som koordinerer alt arbeidet.

- Det er mye å holde orden på i et så stort prosjekt som dette. Selv om det er et samarbeid mellom Norske, Engelske og Franske forskere, så leies det inn underleverandører fra flere andre land. Så dette har virkelig blitt et internasjonalt prosjekt, sier Aker og legger til at de har en ramme på totalt 100 millioner kroner som fordeles likt mellom de tre landene.

Dersom grunnforholdene er så bra som SINTEF tror, kan de i beste fall ha funnet en effektiv løsning på håndtering av CO2-lagring.

Viktig fase

Sist uke jobbet et stort team av norske og utenlandske eksperter med å forberede neste fase av undersøkelsene. Over 250 hull ble boret og klargjort for dynamitt før de første sprengladningene gikk av på fredag ettermiddag. Aker sier de nå er inne i en ny og viktig fase av forundersøkelsene.

- Vi begynte med de første undersøkelsene før jul i fjor og vil holde på med første fase fram til høsten. Sprengningene vi har foretatt denne helgen vil gi oss de mest detaljerte svarene fram til nå, sier Aker.

De har 20 mål til rådighet i Svelvikryggen og prosjektet har en varighet på fire år dersom grunnen er god nok til testing av CO2-lagring.

Små mengder

Før helgen ble det sendt nabovarsel til alle i området gjennom media om de forestående seismiske undersøkelsene. Selv om det er snakk om små mengder dynamitt, ønsker de å ha en så åpen dialog som mulig.

- Det kan sammenliknes med sprengstoff som brukes til å sprenge i etablerte kjellere, så det er snakk om små mengder dynamitt. Hørbar rekkevidde ligger på maksimalt 200 meter og vibrasjoner vil heller ikke kunne merkes utenfor sandtaket. Likevel kan det fort oppstå misforståelser og rykter, derfor ønsker vi å være helt åpne med hva som skjer og når det skjer sier Aker.

Eksplosivene er levert av Dyno, som også har overvåket forberedelsene og sprengningene i helgen. Aker mener at sikkerheten har blitt håndtert godt.

Utfordringer

De seismiske undersøkelsene foregår med dynamitt som har som formål å sende trykkbølger nedover i grunnen. Disse trykkbølgene blir så reflektert til overflaten hvor resultatet registreres av svært sensitive sensorer.

- Sensorene vi bruker er svært sensitive mot støy, så vi måtte vente til sandtaket stengte på fredag, uttaler seniorfysikeren.

Forholdene har heller ikke vært ideelle for forskerstaben som jobber ute på Verket i Hurum.

- Det har vært mye snø og kald vind som har skapt utfordringer for oss, men alt har gått bra så langt, uttaler Aker.

Han regner med at resultatene fra helgens undersøkelse er klare i begynnelsen av april, men det blir først ut i juni at de vil få en pekepinn på om området er egnet for CO2-testing.
 

Artikkeltags