RHA ikke direkte berørt av salg

Ansvarlig redaktør og daglig leder Svein Ove Isaksen i Røyken og Hurums Avis kan glede seg over gode tall for nettutgaven.

Ansvarlig redaktør og daglig leder Svein Ove Isaksen i Røyken og Hurums Avis kan glede seg over gode tall for nettutgaven. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Medietilsynet har godkjent A-pressens kjøp av Edda Media under visse forutsetninger. RHA er ikke direkte berørt.

DEL

Røyken og Hurums Avis er en av avisene som i dag eies av Edda Media AS. Lokalavisa på halvøya berøres imidlertid ikke direkte av salget, annet enn at avisen får ny eier.

Medietilsynet har godkjent A-pressens kjøp av Edda Media, med den forutsetning at A-pressen er pålagt å selge avisene Smaalenenes Avis i Askim, Østlandets Blad i Ski, Rakkestad Avis, Enebakk Avis, Ås Avis og Vestby Avis, slik at konsernets eierandel i medieregionen Østviken reduseres. I tillegg har Konkurransetilsynet pålagt A-pressen å selge Demokraten i Fredrikstad og Varden i Skien.

Følg Røyken og Hurums Avis på Facebook.

- For oss vil ikke endringen i eierstrukturen få noen umiddelbare konsekvenser. Vi tror dette blir til det bedre for Røyken og Hurums Avis, og vi kommer til å fortsette vårt arbeid for å møte lesernes ønsker i tiden som kommer, sier ansvarlig redaktør Svein Ove Isaksen i RHA.

Fornøyd

A-pressens konsernsjef Thor Gjermund Eriksen er også fornøyd:

- Vi er fornøyde med at Medietilsynet har godkjent vårt kjøp av Edda Media. Nå skal vi starte arbeidet med å slå sammen de to selskapene og skape et moderne og kraftfullt mediekonsern, sier han.

I juni godkjente Konkurransetilsynet A-pressens kjøp. Vedtaket i Medietilsynet innebærer at alle forhold overfor tilsynsmyndighetene nå er avklart.

- Vi kjøpte Edda Media med ønske om å få med alle avisene videre. Jeg beklager at det ikke er mulig, for det er flotte og gode lokalaviser alle sammen. Nå starter vi umiddelbart arbeidet med å finne gode eiere til disse avisene, sier Eriksen.

Økonomisk sett er salget av avisene i Østviken og Varden i Vestviken av begrenset betydning for det sammenslåtte mediekonsernet. Titlene representerer 357 millioner kroner av konsernets totale omsetning på 5,5 milliarder kroner og i underkant av 20 millioner i brutto driftsresultat.

Ikke fornøyd

- Vi har hele tiden vært klar over Medieeierskapslovens begrensninger og at det kunne komme inngrep fra tilsynene i Østviken og Vestviken. Når vi nå ser hva resultatet av behandlingen i Medietilsynet og Konkurransetilsynet er blitt, har vi i all hovedsak grunn til å være fornøyde, sier Eriksen.

Han er ikke like fornøyd med loven som regulerer medieeierskapet i Norge.

- Loven regulerer hvem som eier papiravisene med utgiversted i et geografisk område, og ikke det faktiske medieforbruket. Det medfører for eksempel at den største avisen i Follo-regionen, Aftenposten, ikke telles med som del av mediemangfoldet i region Østviken. At det i dagens medievirkelighet heller ikke blir tillagt vekt at internett representerer en betydelig og viktig kanal for mangfold og ytringsmuligheter, er virkelighetsfjernt, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen.

Frist

Etter det tilsynspålagte salget av aviser vil A-pressen bestå av 71 avistitler og 10 rene nett-titler. Samlet omsetning for A-pressen og Edda Media i 2011 var 5,5 milliarder kroner. I fjor hadde konsernets papiraviser et samlet opplag på 661.000 eksemplarer (eksklusiv gratisaviser).

A-pressen har nå tiden frem til 5. september til å vurdere om de vil påklage vedtaket.

Artikkeltags