Mange mailer og telefoner til RHA har gått ut på det samme. Hva skjer med lysene i Røyken? Sentralbordet på Rådhuset bekrefter inntrykket RHA har av antallet mennesker som har sett seg lei på ventingen. Ifølge servicetorget har det vært «noen telefoner ja» vedrørende den manglende veibelysningen.
- Jeg har ikke fått noen henvendelser personlig, men har blitt fortalt at det har blitt gjort en del henvendelser angående belysninger, legger assisterende rådmann Inge Horst til.
Overraskende mørkt
Malvin Bjorøy i Røyken kommune lover at bedringen er på vei, men at veien er noe lenger enn hva som først var antatt.
- Vi har gjort unna 30-40 områder, men jeg forstår at det virker lite når vi sitter igjen med nesten 200 områder hvor det ikke er ordnet ennå, sier Malvin Bjorøy.
Han sier at det var overraskende mange meldinger som kom inn om manglende veibelysning og at det viser at det er ganske så mørkt rundt om i Røykens kriker og avkroker.
- Bare sist uke kom det inn over 30 meldinger. Vi visste at det var en god del, men ikke at det skulle være så mye, innrømmer Bjorøy.
Bygge nytt
Det store antallet feil og mangler skyldes blant annet at kommuneøkonomien har redusert mulighetene til å ha kontinuerlig sjekk av veibelysningen, ifølge Bjorøy.
Dette vil få konsekvenser for kommunens økonomi videre, i og med at det nå er flere steder hvor lysarmaturene er i så dårlig stand at de rett og slett må skiftes fullstendig ut.
- Nøyaktig hvor mye dette vil koste har vi ikke begynt å regne på, sier Bjorøy.
- Det er snakk om strekk hvor alt må skiftes ut fra de gamle armaturene og over på LED-lys-løsninger, sier han.
I tillegg er det strekninger hvor utskifting av pærer ikke vil gjøre noen forskjell.
- For eksempel Fjordveien i Åros. Der drives det vedlikehold på strømnettet og derfor er det ikke strøm i armaturene, sier han.
Gratis oversikt
Det positive han ser ved alle de harmdirrende telefonene og meldingene som har kommet inn er at de nå får en god oversikt over tilstanden i kommunen. Ihvertfall de som melder hvor problemet er.
- Jo mer detaljert feilmeldingen vi får er, jo raskere kan vi ordne det. Det hjelper ikke når folk sier «finn ut hvor det er sjøl» når de melder fra. Men det er flere som melder nøyaktig i fra, og hva problemet gjelder samt om det dreier seg om knust armatur, glass og liknende. Da sparer vi både penger og tid, sier Bjorøy.