Lager luftskip i ferien

LUFTSKIP: Dette er en Zeppaloon som studentene skal bygge på Kongsberg i sommer.

LUFTSKIP: Dette er en Zeppaloon som studentene skal bygge på Kongsberg i sommer.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Bjørn-Olav Holtung Eriksen fra Spikkestad bygger luftskip i sommer. Og får betalt for det. Han er en av få som har fått en prestisjefylt sommerjobb på Kongsberg maritime.

DEL

– Det er en kjempefin sjanse for meg å få jobbe her. Jeg knytter nyttige kontakter, og lærer mye om hvordan arbeidslivet fungerer, sier Holtung.

Til daglig er han student ved NTNU i Trondheim. Teknisk Kybernetikk er faget, og det handler i stor grad om styringssystemer ifølge Holtung.

– Det kan være systemer for å holde båter rolig i bølger, for eksempel, sier han.

Holtung er en av seks studenter som ble plukket ut av en søknadsbunke på 171 til å være med på dette prosjektet.

«Zeppaloon»

Sommerprogrammet «Zeppaloon» gjennomføres for første gang i år. Det har vært stor interesse for studentprogrammet, hvor seks studenter skal jobbe sommeren gjennom med å utstyre et lite luftskip, Zeppaloon, med dynamisk posisjonering.
Studentene jobber med utvikling av software, thruster og styring, og kontrollalgoritmer, sammen med bruk av sensorer og referansesystemer. Til slutt skal studentene demonstrere at luftskipet kan plassere en gjenstand innenfor et gitt område.

– Det har vært enorm interesse for å få være med i årets Zeppaloon-program, og Bjørn-Olav er en av de seks utvalgte som vi mener kan være en viktig bidragsyter for at prosjektet skal lykkes, sier Håvard Moe, executive vicepresident i Kongsberg Maritime.
– Men hva har et luftskip med båter å gjøre?
– Luftskipet er for å vise om ting fungerer slik det skal, forklarer Holtung.

Rekord

Totalt har Kongsberg Gruppen inne 150 sommerstudenter i år, plukket ut fra en søknadsbunke på 1350 søknader. Det er ny rekord i både antall studenter og søknader for teknologikonsernet.

– Vi merker en økende interesse for å jobbe gjennom sommeren med studierelevante oppgaver. Vi har i år økt til 150 plasser, det er rekordmange sommerstudenter for Kongsberg Gruppen, sier konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam.

Sommerjobbene studentene kan søke på er innen alle konsernets fagområder og er innen teknologi som strekker seg fra under havbunnen og ut i rommet. I tillegg har Kongsberg Defence Systems sommerprogrammet Local Hawk, mens Kongsberg Maritime tilbyr sommerprogrammet Zeppaloon. Hele 364 studenter søkte på de 23 plassene i Local Hawk, mens 171 søkte på de seks plassene på Zeppaloon-programmet.

– De to sommerprogrammene Local Hawk og Zeppaloon er veldig populære og gode eksempler på teknologien man kan få jobbe med i Kongsberg Gruppen. Her får studentene jobbe med et prosjekt fra start til mål, med reelle teknologiutfordringer hvor de får veiledning fra erfarne ingeniører og jobbe i moderne fasiliteter, forteller Qvam.

Rekruttering

For Kongsberg Gruppen er sommerstudenter et viktig tiltak for rekruttering. Samtidig er den ferske kunnskapen studentene tar med seg inn i reelle teknologiutfordringer viktig for selskapet. Alt studentene jobber med er reelle oppgaver som enten er en del av en programutvikling, eller skal bli til et bestemt produkt eller en tjeneste. Sommerjobbene er også et viktig tiltak i den nasjonale teknologidugnaden, særlig rettet mot å redusere frafallsprosenten ved de første studieårene ved teknologifagene.

– Dette er en viktig del av vårt samfunnsansvar samtidig som det er viktig for både rekruttering og produktutvikling for oss.

Og Holtung kan gjerne tenke seg en framtid i Kongsberg.

– Hvorfor ikke? De er veldig sterke på det maritime, sier han.

Holtung er ferdig master ved NTNU om et år.
 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken