Gå til sidens hovedinnhold

Kommunelegen kjente ikke til saken

Artikkelen er over 10 år gammel

Kommunelegen i Røyken hadde ikke hørt om 72-åringen som bor i campingvognen på Hernestangen før han ble kontaktet av RHA. Nå har deler av vogna rast sammen.

72-åringen ligger på gulvet like bak inngangsdøra til campingvogna, som er overfylt med søppel og skrot. Han har utsikt til et stort hull på motsatt side av vogna. Fredag raste halve veggen på baksiden av campingvogna. Med veggen forsvant mannens eneste sitteplass.

- Men her kan jeg ligge, for under her er det en jernbjelke, sier han.

Mannen har bodd i den falleferdige og skitne campingvognen i mange år, men ifølge nabo Ludvig Henden er situasjonen blitt betydelig verre den siste tiden. Ordfører Rune Kjølstad i Røyken uttalte til RHA den 7. juli at kommunen har gjort alt de kan for mannen.

- Jeg har fått forsikringer om at de som hjelper ham gjør alt de kan og vel så det. Men saken er den at han ikke ønsker bistand fra kommunen, sier Kjølstad.

- Det kommunen sier er litt skuffende. Jeg har psykiske lidelser og hodepine hele tiden. Jeg er totalt handlingslammet, sier 72-åringen.

Kommunens oppgave

Fylkeslegen i Buskerud, Ketil Kongelstad kjenner ikke til den konkrete saken, men mener det er den kommunale helsetjenesten sin oppgave å sørge for hjelp til mannen.

- På generelt grunnlag er terskelen veldig høy for å tvangsinnlegge pasienter, men dersom vedkommende er så syk at han ikke er samtykkekompetent kan det tenkes at det kan gripes inn med tvang. Det er kommunelegens oppgave å sjekke opp slike saker, sier han.

Kommunelege i Røyken, Geir Korsmo er enig i at situasjonen til 72-åringen kan være en sak for ham, men hevder at han har vært uvitende om mannen fram til RHA kontaktet ham.

- Jeg har kanskje mulighet til å ta beslutninger, men ingen i kommunen har orientert meg om denne saken, sier han.

Følg Røyken og Hurums Avis på Facebook.

-Usmakelig politikk

Uttalelsene til Kjølstad har vagt reaksjoner fra flere hold, deriblant ordførerkandidat Anders Nordmo i Røyken SV.

- Når en mann bor i en haug med søppel i over ti år er det klart at kommunen har sviktet. Ordføreren hevder at mannen har god økonomi og eier flere eiendommer. Det er viktig at kommunen forstår at hjelpeplikten ikke skal knyttes til den hjelpetrengendes økonomi, men til det reelle behovet for hjelp, sier han.

Ordføreren mener saken ikke egner seg for politikk.

- Jeg nevnte mannens økonomi i en bisetning, og Nordmo må ha misforstått. De som har jobbet med mannen sier de har gjort alt de kan. Akkurat hva de har gjort vet jeg ikke, for saken har ikke fått politisk behandling. Jeg mener det er usmakelig å drive politikk rundt dette, for det er en veldig komplisert sak som tas hånd om av helsemyndighetene, sier han.

Del på Facebook