Når vi sammenlikner med valgresultatet for snart fire år siden, går Høyre i Røyken fram med 9,3 prosentpoeng. Partiet har styrt kommunen sammen med Fremskrittspartiet de siste fire årene, godt støttet av KrF og Venstre. Med utgangspunkt i den gallupen som Norfakta har gjennomført for Røyken og Hurums Avis i juni, vil Høyre kunne belage seg på fire nye år i førersetet, og denne gangen er de kun avhengig av støtte fra Fremskrittspartiet.

Frp går tilbake på RHAs måling. Partiet går fra 18 til 16,9 prosents oppslutning. Mest tilbake går det største opposisjonspartiet, nemlig Arbeiderpartiet, som går fra 31,0 til 25,6 prosents oppslutning. Partiet har åpenbart en jobb å gjøre når valgkampen starte for fullt.

Færre mandater

Kommunestyret i Røyken har vedtatt å redusere antall kommunestyrerepresentanter fra 35 til 27 etter valget. Det betyr at et parti eller en konstellasjon trenger minst 14 for å ha flertall. Høyre vil med sin oppslutning få inn 12 representanter i kommunestyret hvis RHAs gallup hadde vært valgresultatet. Fremskrittspartiet ville fått fem seter i kommunestyresalen, og dermed har de to blåborgerlige partiene et solid flertall. Høyre mangler to representanter for å få rent flertall i kommunestyret.

Venstre taper oppslutning. De går tilbake med 1,2 prosentpoeng til en oppslutning på 4,8 prosent. Et interessant aspekt ved Venstre-velgerne fra 2007 er at 12 prosent av dem nå sier de vil stemme Arbeiderpartiet, mens hele 40 prosent ennå ikke vet hva de vil stemme i år.

Del på Facebook

Ingen Høili-effekt

KrF-profil Eva Høili meldte seg ut av partiet og inn i Høyre. Det har ikke gitt noen markant effekt. KrF-velgerne er veldig trofaste, og partiet står omtrent på stedet hvil i RHAs gallup med en oppslutning på 2,7 prosent. Av dem som stemte KrF for fire år siden, sier hele 78 prosent at de vil stemme KrF igjen, mens 16 prosent sier de vil stemme Høyre i år.

Høyre-velgerne er imidlertid de mest trofaste i Røyken. 79 prosent av dem som stemte Høyre ved siste valg, sier at de vil gjøre det samme i år. Høyre mister få velgere til andre partier, men tre prosent sier de nå vil stemme Frp.

På den annen side ser Frp ut til å miste velgere til Høyre. 60 prosent av dem som stemte Frp ved siste valg sier de vil stemme Frp i år også, mens hele 23 prosent sier de vil stemme Høyre ved årets kommunevalg.

Følg Røyken og Hurums Avis på Facebook.

Vet ikke

Vet ikke-gruppen er størst i Venstre med 40 prosent. KrF har ingen i vet ikke-gruppen, mens vet ikke-gruppen er i størrelsesorden 14 til 18 prosent i de øvrige partiene.

Totalt sett har 27 prosent av de spurte i RHAs gallup svart at de ikke vet hva de vil stemme ved årets kommunevalg.

Partiet Rødt stilte ikke liste for fire år siden. I RHAs måling får partiet 07 prosent oppslutning som ikke gir representasjon i kommunestyret.

Senterpartiet lekker Senterpartiet blir mer enn halvert på målingen, idet partiet går fra 2,8 til 1,1 prosents oppslutning. Det betyr at partiet er ute av kommunestyret. Av tallene går det også fram at kun 36 prosent av dem som stemte Senterpartiet ved siste valg, kommer til å stemme samme parti i år. Seks prosent sier de vil stemme Ap, mens 16 ikke vet. Det mest oppsiktsvekkende ved Senterpartiets tall er at hele 36 prosent av dem som stemte Senterpartiet for fire år siden, nå sier at de vil stemme Høyre.

Sosialistisk Venstreparti er det eneste partiet som går fram på RHAs måling bortsett fra Høyre. SV øker litt og får en oppslutning på 4,7 prosent, og det betyr at partiet ville få ett sete i kommunestyresalen om det var valg i dag.

I RHAs gallup, som er gjennomført av Norfakta Markedsanalyse, ble 500 mennesker i Røyken oppringt.

Les mer i dagens utgave av Røyken og Hurums Avis. Tall og kommentarer.

Del på Facebook